160 schademeldingen binnen bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen na recente aardbevingen bij Wirdum

Wirdum – Na de bevingen van 2.2 en 1.0 op zaterdag 22 oktober 2022 bij Wirdum zijn bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) tot zondag 15.00 uur in totaal 160 schademeldingen binnengekomen, waarvan 8 meldingen uit het effectgebied van deze bevingen. Sinds 1 september 2022 tot de dag voor de beving zijn gemiddeld 153 schademeldingen per dag gedaan bij IMG. 

Acuut onveilige situatie
Er zijn 2 meldingen gedaan van een mogelijk acuut onveilige situatie (AOS). Bij beide meldingen is een inspectie uitgevoerd en vastgesteld dat er geen preventieve veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

Meldingen uit effectgebied
De meldingen uit het effectgebied van de bevingen komen uit de volgende plaatsen: Appingedam, Loppersum, Leermens en Wirdum. Daarnaast liggen de volgende plaatsen in het effectgebied: Wirdum, Loppersum, Garrelsweer, Tjamsweer, Appingedam, Oosterwijtwerd, Eenum, Winneweer, Jukwerd en Leermens. 

Meldingen buiten effectgebied
De meldingen buiten het effectgebied van de beving bij Wirdum komen uit onder meer de volgende plaatsen: Groningen, Delfzijl, Ten Boer, Winschoten, Zuidlaren, Veendam, Leek, Hoogezand, Roden, Baflo, Marum, Eelde, Zuidwolde. 

Effectgebied uitgelegd
Het gebied waarbinnen als gevolg van een aardbeving sprake is van een trillingssnelheid in de bodem van 2 mm per seconde, wordt in vaktermen het ‘effectgebied van de beving’ genoemd. Met een wetenschappelijke rekenmethode wordt van elke beving dit effectgebied bepaald. Binnen dit effectgebied wordt uitgegaan dat de betreffende beving schade kan veroorzaken aan gebouwen.

Heeft u hulp nodig bij het doen van een schademelding? Zaakbegeleiders van het IMG zijn maandag 24 oktober en donderdag 27 oktober van 12.00 uur tot 15.00 uur aanwezig in het Dorpshuis Wirdum (Fromaweg 2) om u te helpen. U kunt ook naar een ander steunpunt bij u in de buurt. Of bel maandag tot en met zaterdag van 08.00 – 17.30 uur op het telefoonnummer 0800 – 4444 111.

Back to top button