15 miljoen voor vitale en dynamische dorpen in Het Hogeland

Het Hogeland – Met de 15 miljoen euro vanuit het Nationaal Programma Groningen (NPG) bouwt Het Hogeland de komende jaren verder aan vitale dorpen en kernen. Het Hogeland heeft twee projecten voorgedragen voor de 15 miljoen euro: ‘Plus op vier centrumplannen Het Hogeland’ voor de dorpscentra van Bedum, Winsum, Uithuizen en Uithuizermeeden, en dorpsvernieuwing Wehe-den Hoorn. Beide projecten zijn door het NPG goedgekeurd en er kunnen nu gerichte en beeldbepalende investeringen gedaan worden die een zichtbaar forse impuls aan de vitaliteit en dynamiek van Het Hogeland geven.

Voortvarende bijdrage
“De nieuwe gemeente Het Hogeland heeft de komende jaren de ambitie om een voortvarende bijdrage te leveren aan de aanpak Nationaal Programma Groningen. Onze twee projectvoorstellen voor 2019 getuigen daarvan. Voor de projecten na 2019 werken we de komende maanden samen met de gemeenteraad verder uit aan welke doelen en criteria die voorstellen moeten voldoen. Voorop staat dat de projecten van en voor onze inwoners zijn”, benadrukken verantwoordelijk portefeuillehouders Kristel Rutgers en Henk Jan Bolding.

Plus op centrumplannen Het Hogeland
In de centra van Bedum, Winsum, Uithuizen en Uithuizermeeden zijn de plannen deels al in uitvoering of staan op stapel. Door het extra geld vanuit het NPG kunnen de centrumplannen een nog mooier resultaat bereiken. De plannen voor Bedum, Uithuizen en Winsum hebben als doel om economisch sterke, aantrekkelijke, compacte en levendige winkelcentra te creëren in combinatie met zorg en/of culturele voorzieningen. Het plan in Uithuizermeeden wil langdurig leegstaande winkelpanden vervangen door woningen, en een woon-zorg-zone toevoegen aan het centrale lint van het dorp.

Dorpsvernieuwing Wehe-den Hoorn
Met de NPG-gelden voor de dorpskern van Wehe-den Hoorn kunnen de aantrekkelijkheid en levendigheid verbeterd en behouden worden. Dat was anders niet mogelijk geweest. Door het naderend vertrek van Het Hogeland College uit Wehe-den Hoorn in 2021-2022 naar Winsum wordt de noodzaak om te investeren in de dorpskern alleen maar groter. Ondernemers en inwoners zijn nauw betrokken bij de plannen voor de dorpsvernieuwing.

Back to top button