12 Stolpersteine onthuld in Hellum

Hellum – Vrijdagmiddag hebben kinderburgemeester Lieke Kruijer en burgemeester Adriaan Hoogendoorn 12 Stolpersteine (struikelstenen) aan de Hoofdweg 122 en 124 in Hellum onthuld. Ze deden dit samen met de kinderen van de huidige bewoners van de huizen waar de Stolpersteine liggen. De 12 struikelstenen zijn gelegd ter nagedachtenis aan de twee Joodse families Bollegraaf die hier woonden en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en uiteindelijk zijn vermoord in Auschwitz. De stenen liggen op het terrein van de woningen aan de Hoofdweg 122 en 124, grenzend aan de berm en zichtbaar vanaf de straat. Op Hoofdweg 122 zijn 8 stenen onthuld en 4 stenen op nummer 124.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: “ Vanuit het dorp Hellum kwam de wens bij de Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen om de twee families Bollegraaf blijvend te herdenken via het leggen van Stolpersteine. De families Bollegraaf waren Joodse families die midden in de gemeenschap van Hellum stonden. Met het vermoorden van de 12 familieleden werd een gat in de gemeenschap van Hellum geslagen. En dat blijkt wel: na zoveel jaren leven hun namen nog steeds in het dorp. Van de directe familie is niemand meer in leven, maar wel heel bijzonder dat er tijdens de onthulling verwanten van de familie aanwezig waren. De Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen heeft in samenspraak met het dorp een mooi en waardig programma gemaakt voor het onthullen van de Stolpersteine in Hellum, zodat het de aandacht krijgt die het verdient.”

Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen
De gemeente Midden-Groningen wil het aantal struikelstenen in de gemeente uitbreiden, omdat het huidige aantal niet volledig is. In juli 2013 werden in Scharmer, Woudbloem en Froombosch Stolpersteine gelegd. In 2014 heeft de Stichting Archief Muntendam een aantal stenen geplaatst in Muntendam en 2017 in Noord- en Zuidbroek door de Historische Kring Menterwolde.

In mei 2019 hebben verschillende politieke partijen een verzoek ingediend voor meer struikelstenen in Midden-Groningen. Het college stemde hiermee in. Daarvoor is de Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen (SHMG) in het leven geroepen.

De SHMG stelt zich ten doel om Joodse slachtoffers van het naziregime die zijn vermoord, bij hun laatste woning in de gemeente te herdenken. Het gaat om ongeveer 170 slachtoffers, bijna alle Joodse inwoners van de toenmalige gemeenten Hoogezand, Sappemeer, Slochteren, Zuidbroek, Noordbroek, Muntendam en Meeden. In totaal worden 165 nieuwe struikelstenen in de gemeente Midden-Groningen gelegd.

Stolpersteine
De Stolpersteine is een project van kunstenaar Gunter Denmig. Het is een over heel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het naziregime. De stenen zijn van beton. Op de kop van 10 x 10 cm zit een messing plaatje, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn gestanst.

Back to top button