27 C
Delfzijl
17 juni 2021 10:45

1000ste bezoeker in 2018 van de hangende keukens komt per kano

spot_img

Appingedam – Sinds jaar en dag aanschouwen toeristen uit alle gewesten des lands, en daar buiten, deze bijzondere bouwwerken vanaf de vrouwenbrug en de flintenbrug. Maar ook vanaf de rondvaartboot, Damsterveer, die door het Damsterdiep vaart.

Solwerderstraat 14 is een van die monumentale panden met een hangende keuken. Dit pakhuis (gebouwd 1600) is tot ca 1790 als zodanig gebruikt. Hierna ging het vervoer van goederen via het pas gegraven Eemskanaal en kwam de pakhuisfunctie te vervallen.

Men ging er wonen en er werden winkels en bedrijven in gesticht. Daar men toen geen ruimte meer had in het pand voor een keuken werd deze er maar ´aangeplakt´.

Sinds juli 2016 huurt Paul Roelofs het pand van de vereniging Hendrick de Keijser te Amsterdam. Deze vereniging heeft ca 420 panden in Nederland met een cultuur historische waarde. Al vrij snel merkte Roelofs op dat men veel belangstelling had voor de keukens en zwaait sindsdien regelmatig deur of raam open met de vraag wilt u de keuken even zien?

Ook met de open monumentendagen was er altijd veel belangstelling. Maar ook de dagen door liepen de bezoekers aantallen op van ca 8 tot heden ca 12 per week. Elk jaar meer, en nu in 2018 de 1000ste bezoeker voor het jaar 2018 op 7 november.

Voor deze 1000ste  is Paul even wezen shoppen bij de Damster ondernemers en kon de Fam v.d. Pol uit Hoorn en Groningen enkele entreekaarten voor musea en exposities, boek over Appingedam, lunchbonnen, folders, cadeaubonnen en een mooie bos bloemen aanbieden. Welke zij zeer verrast en beduusd in ontvangst namen.

De Fam verbleef op camping Ekenstein en hadden de kano’s meegenomen om met dit mooie nazomerweer even rondje Appingedam te doen. Dat Appingedam goed in de belangstelling ligt merkte men ook bij de VVV Eemsdelta.

Ook mede door de oproep van burgemeester Anne Wietse Hiemstra in het tv programma DWDD kwamen er mensen gericht naar Appingedam bleek bij navraag. Roelofs stel altijd de vraag aan de mensen waar vandaan en waarom? En zo turfde Paul de aantallen op. Ruim 90% van de bezoekers komen van buiten de provincie.

Ingezonden foto’s

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,254VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
AutoAuto
Design en lifestyleDesign en lifestyle
WonenWonen
TuinTuin
KlussenKlussen
DierDier
Mode 2021Mode 2021

Populaire berichten