Holwierde – Zorgboerderij Oldenbosch is een dagopvang voor mensen met dementie en niet aangeboren hersenletsel in de provincie Groningen en is opgericht door een aanhoudende vraag vanuit de omgeving. Oldenbosch heeft twee locaties in Holwierde, aan de Hoofdweg en de zorgboerderij aan de Dijkweg. Deze locatie biedt plek voor 15 deelnemers per dag die extra ondersteuning wordt geboden bij hun hulpvragen. Op de locatie aan de Hoofdweg zijn activiteitendagen voor 8 ouderen, volwassenen en kleinschalig wonen voor mensen met dementie.
Veel aandacht voor het creëren van een huiselijke sfeer
Op woonzorggroep Oldenbosch wonen 9 bewoners en hebben hun eigen woonsfeer. Elke bewoner heeft een eigen kamer, er is sprake van 24uurs toezicht. Dit wil zeggen dat er ook ’s avonds en ’s nachts in het huis een personeelslid aanwezig is. Bij de inrichting van het huis is veel aandacht besteed aan het creëren van een huiselijke sfeer. Bewoners kunnen hun eigen spulletjes meebrengen om de woonkamer en eigen kamer in te richten. ’s Avonds kunnen er spelletjes worden gespeeld of er wordt gezellig samen op de bank tv gekeken onder het genot van een drankje en/of een knabbeltje. Alleen met een ZZP 5 indicatie (beschermd wonen met intensieve dementiezorg) kun je op woonzorggroep Oldenbosch wonen.”De visie is om bewoners en bezoekers van de dagbeleving in een zo veilig mogelijke omgeving zoveel mogelijk geluksmomenten bezorgen. Dat houdt in dat wij onze bewoners zoveel mogelijk vrijheid gunnen en zo weinig mogelijk beperkende maatregelen gebruiken. Wij proberen iedereen een vrij gevoel te geven waardoor ze zelf kiezen om te blijven”, vertelt Gerrie Stuut. Ze behandelen de bewoners en deelnemers zo gewoon mogelijk. Naar buiten gaan en in beweging zijn, zijn belangrijke speerpunten.
“Daarom laten wij onze bewoners zoveel mogelijk zelf doen. Onze bewoners gaan overdag naar de dagbeleving of een andere locatie omdat wij geloven dat het goed is als mensen overdag weg van thuis zijn en andere mensen om zich heen hebben. Zo creëren we in de avond een ’thuiskom’ ervaring, dat is belangrijk voor een thuisgevoel. Wij nemen alle tijd voor onze maaltijden, dat is een hoogtepunt van de dag. Een waar geluksmoment!”
Open deurenbeleid belangrijk
Sinds de opening in december strijdt Stuut voor een open deurenbeleid in hun woonhuis. Een aantal jaren lang heeft Stuut samen met zijn moeder de zorg gedragen voor zijn oma die destijds in een aanleunwoning. “Ze zei: als me opsluit in een tehuis, dan ga ik liever dood”, aldus Stuut. Helaas heeft zijn oma niet thuis mogen wonen tot haar dood, de ziekte heeft de strijd gewonnen. “Mijn oma zat opgesloten in een gesloten zorgtehuis in de provincie en wij moesten kloppen als we binnen wilden komen terwijl ze aan de andere kant op ons stond te wachten met een trieste blik, mijn oma mocht altijd graag haar sigaretje roken buiten alleen mocht het daar tussen 4 muren zodat ze niet weg zou lopen en op vaste tijden. Mijn oma was geen wegloper, allen liet ze zich ook niet de les lezen. Tijdens elk bezoek zag je hoe emotioneel ze was en zei haal me hier weg. Stuut gunt iedereen dat ze zo lang mogelijk thuis kunnen wonen, die luxe heeft niet iedereen.”
Stuut zou graag een maatschappelijke discussie op gang willen brengen en niet alleen omdat het één keer per jaar Wereld alzheimer dag is. Dat wonen in een zorgcentrum of woonzorggroep niet automatisch betekent dat je binnen gesloten wordt, louter omdat je dementie hebt. Hij wijst naar 1 van de voordeuren van de woonzorggroep in het woonhuis te Holwierde, hier lopen de meeste bewoners naar de deur toe, checken of -ie open kan en lopen terug. “Ze willen gewoon weten dat ze weg kunnen maar wij verwarren dit vaak met: ‘zie je, ze willen weg lopen!’ Natuurlijk gebeurt het hier ook wel eens, dat een bewoner een eind gaat wandelen. Maar wij lopen dan mee of we hebben onze bewoner zijn mobiele telefoon en die stellen wij in zodat we kunnen traceren en kijken waar de bewoner heen gaat. Alle gesprekken die wij voeren met de bewoner gebeuren op beleving en benadering.”
Toekomst streven
We hebben in Nederland momenteel 250.000 mensen met dementie in Nederland, waarvan 70 procent thuis woont. De rest, naar schatting 75.000 mensen, zitten in een zorghuis. De groep mensen met dementie zal alleen maar groeien.
Koffie drinken en hun sociale gesprekken kunnen voeren met andere buurtbewoners
Bij de dagopvang van Zorgboerderij Oldenbosch is voor elke deelnemer een passende activiteiten aanwezig waaraan mee kan worden gedaan. Er is professionele begeleiding aanwezig en de dagopvang is elke werkdag geopend. Op de locatie kunt u mee-eten met de groep tegen een geringe vergoeding. Op de Zorgboerderij zijn onder meer een huiskamer aanwezig waar de deelnemers gezellig met elkaar kunnen koffie drinken en hun sociale gesprekken kunnen voeren met andere buurtbewoners. Daarnaast zijn er pooltafels en een timmerschuur de in de winter verwarmd is.
“Onze missie is persoonsgerichte zorg en persoonsgerichte dagbesteding. Dit is nodig om mensen met dementie en niet aangeboren hersenletsel goed te kunnen begeleiden. Daarbij wordt uitgegaan van eigen regie en van wat mensen nog wel kunnen, het helpt bij het aanpassen aan de gevolgen van dementie en het draagt bij aan kwaliteit van leven.”
Voor meer informatie over de zorggroep en woongroep kijk op de website.