Nederland – Uit nieuwe cijfers van Overstappen.nl blijkt dat het gebruik van zonnepanelen sterk verschilt per provincie. In Noord-Brabant heeft 18,2% van de klanten zonnepanelen op het dak, tegenover slechts 1,9% in Flevoland. Deze cijfers zijn gebaseerd op een analyse van klantdata van de onafhankelijke overstapservice.
Waarom zulke grote verschillen?
Vooral Zuidelijke provincies zoals Noord-Brabant (18,2%) en Zuid-Holland (16,3%) lopen voorop in de energietransitie. Daartegenover staan Zeeland (2,1%), Flevoland (1,9%) en de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe (3,2% – 4,3%) die duidelijk achterblijven. Een mogelijke verklaring ligt in het aandeel koopwoningen. “In gebieden waar mensen vaker een koopwoning bezitten, zoals in Noord-Brabant en Zuid-Holland, zie je sneller investeringen in zonnepanelen”, zegt Tom Schlagwein, Energie Expert bij Overstappen.nl .
Beleid en kosten drukken interesse
Volgens Schlagwein is het maar de vraag of deze verschillen de komende jaren kleiner worden: “De geplande afschaffing van de salderingsregeling in 2027 maakt zonnepanelen een stuk minder aantrekkelijk. De terugverdientijd loopt op, waardoor veel consumenten de investering niet meer aandurven.”
Ook wijst hij op een andere ontwikkeling die de groei remt: stijgende terugleverkosten. In een eerder onderzoek concludeerde Overstappen.nl al dat deze kosten het afgelopen jaar met 44% stegen, terwijl de vergoeding voor teruggeleverde stroom halveerde. “Wie nu nog zonnepanelen wil, moet goed rekenen. Steeds vaker betaal je om stroom terug te leveren,” aldus Schlagwein. “Dat zet een rem op de energietransitie.”
Vooruitzicht: groei zwakt af De verwachting is dat het aantal nieuwe zonnepaneelinstallaties de komende jaren verder afneemt. Schlagwein: “Zonder beleidsverandering of compensatie zal de drempel voor veel huishoudens simpelweg te hoog worden. Tussen de afschaffing van de salderingsregeling en de snel oplopende terugleverkosten wordt de beslissing voor zonnepanelen steeds minder aantrekkelijk. Het loont simpelweg niet meer zoals voorheen – zeker niet voor huishoudens die overdag weinig stroom zelf kunnen gebruiken. Nieuwe klanten zullen daardoor veel terughoudender zijn.”