Zo maak je het terras in je tuin ouderwets gezellig: vijf tips

Nederland – Soms zie je door de bomen het bos niet meer als het om woontrends gaat. De ene hype is nog niet gepasseerd of er dienen zich drie volgende aan. Dat kun je allemaal niet bijhouden, alleen al omdat het niet te betalen is om steeds maar weer je huis en tuin aan te passen. En dat terwijl we eigenlijk maar één ding willen: het moet vertrouwd en dus ouderwets gezellig zijn. Het terras in je tuin, hoe richt je dat in in vijf stappen?

De zithoek: het hele jaar door een sfeervol terras met eikenhouten tuinmeubels

Voor het zitgedeelte ben je vooral op zoek naar meubels die tegen een stootje kunnen en enigszins aansluiten bij het buitenleven. We vertoeven immers tegenwoordig het hele jaar door in de tuin. In de lente zitten we aan de tuintafel de moestuinplantjes te verzorgen, in de zomer vinden er oergezellige etentjes plaats, in de herfst pikken we er nog veel zonnestralen mee en in de winter zitten we er met een kop warme choco en een dekentje. Houten tafels zijn daarom ideaal: duurzaam, oersterk en tijdloos. Denk daarom eens aan eiken tuinmeubels.

Planten zijn natuurlijk onmisbaar, ook op het terras

Zonder planten is een terras een grauwe boel. Bovendien is het handig als je vanuit je keuken maar enkele stappen naar buiten hoeft te zetten om verse rozemarijn, peterselie of munt te plukken. Sier je terras op met terracotta potten en zie hoe makkelijk veel geur- en smaakmakers hierin bloeien! Je haalt een beetje Zuid-Europa naar je Hollandse tuin.

Schaduwdoeken in plaats van onhandige parasols

In de praktijk staat de voet van een parasol eigenlijk nergens op een handige plek. Het blijven onhandige, logge en vaak dure dingen, dus waarom zou je niet kiezen voor goedkopere schaduwdoeken? Je bevestigt deze met scheerlijnen aan je gevel en schutting en creëert er zo mogelijk meer schaduw mee – een soort strandtenten-gevoel.

Een duurzame warmtebron voor in de winter

Net als bij je eikenhouten tuinmeubels kies je voor duurzaamheid als het gaat om het ‘s winters gezellig maken van je terras. De terrasverwarmer kan een vuurkorf of -schaal zijn, maar denk er dan wel aan dat je duurzame brandstoffen gebruikt. Ook elektrische, maar minder stroom vretende terrasverwarmers zijn tegenwoordig verkrijgbaar.

Plantentafeltjes en andere accessoires

Op woonplatform Hout van Toen zie je ook sokkels en bijzettafels die handig zijn voor bijvoorbeeld kruidenplantjes. Laat je inspireren door al die houtpracht, want hout brengt zo veel sfeer in je tuin dat het echt een tweede woonkamer wordt.

Back to top button