Nederland – Als HR-professional weet je dat het beheersen van personeelskosten een voortdurende uitdaging is. Zeker in een tijd waarin regelgeving en subsidiemogelijkheden continu in beweging zijn, loont het om goed op de hoogte te blijven van wat er speelt. Er bestaan diverse manieren waarop je hier voordeel kunt behalen, maar veel van die opties blijven onbenut.
Whk-premie uitgelegd
De Werkhervattingskas (Whk) is een van de grotere kostenposten binnen de werkgeverslasten. De Whk-premie bestaat uit een component voor de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) en voor de Ziektewet. Hoeveel je betaalt, hangt af van je loonsom en het aantal (ex-)medewerkers dat in de afgelopen jaren een uitkering kreeg.
Voor kleine werkgevers geldt een sectorale premie. Maar werk je in een middelgrote of grote organisatie, dan krijg je te maken met een individuele premie. Deze kan behoorlijk oplopen, zeker als er onterechte toerekeningen zijn. Denk aan situaties waarin een uitkering is gekoppeld aan een ex-medewerker die al geruime tijd uit dienst is. Het is dus geen overbodige luxe om je Whk-beschikking eens kritisch onder de loep te nemen.
Loonkostenvoordeel (LKV) benutten
Naast het verlagen van je premie, kun je als werkgever ook gebruikmaken van loonkostenvoordelen. Dit zijn tegemoetkomingen voor het in dienst nemen van mensen uit bepaalde doelgroepen, zoals oudere medewerkers, mensen met een arbeidsbeperking of medewerkers uit de Banenafspraak.
Het mooie is: het voordeel kan oplopen tot duizenden euro’s per medewerker per jaar. Toch maakt een aanzienlijk deel van de werkgevers hier geen gebruik van, vaak omdat de aanvraagprocedure onbekend is, terwijl het uiteindelijk vrij overzichtelijk is.
De medewerker moet zelf binnen drie maanden na indiensttreding een doelgroepverklaring aanvragen. Daarna geef je in je loonaangifte aan dat je gebruikmaakt van het LKV. Na afloop van het kalenderjaar beoordeelt het UWV of je recht hebt op het voordeel, waarna de Belastingdienst het bedrag uitkeert.
Direct aan de slag
- Controleer je Whk-beschikking. Bekijk of de toerekeningen kloppen, of alle uitkeringen terecht zijn en of er geen fouten zijn gemaakt. Twijfel je? Laat er dan een specialist naar kijken.
- Onderzoek wie in aanmerking komt voor een doelgroepverklaring. Maak een overzicht van medewerkers en kijk wie mogelijk binnen een doelgroep valt. Informeer deze medewerkers, zodat ze de verklaring op tijd kunnen aanvragen.
- Houd de termijnen scherp in de gaten. Voor zowel de doelgroepverklaring als het indienen van een bezwaar tegen je Whk-beschikking gelden strikte termijnen. Zet die in je agenda of stel er een intern proces voor in.
Voorkom extra kosten
Naast het benutten van bestaande regelingen, is investeren in duurzame inzetbaarheid en verzuimpreventie een slimme zet. Niet alleen vanuit kostenperspectief, maar ook om je organisatie weerbaarder te maken op de lange termijn.
Hulp van een specialist
De regelgeving rondom sociale zekerheid kan complex lijken, zeker als je er weinig tijd voor hebt of niet precies weet waar je moet beginnen. Specialisten kijken graag met je mee hoe je als werkgever in de Eemsdelta je personeelskosten slim kunt beheersen, zonder concessies te doen aan goed werkgeverschap.