Zeehonden in de Dollard live te volgen met webcam

Termunten – Vanaf vandaag zijn de zeehonden die leven in de Dollard live te zien via de webcam van Het Groninger Landschap. De populatie zeehonden breidt nog iedere dag uit. Op dit moment liggen er 50 moeders met pups.

De zeehond voor de webcam. Iedere dag met hoog water verzamelen de zeehondenmoeders met hun pups zich onder aan de dijk om uit te rusten, eten te zoeken en te zonnebaden. De Dollard is de kraamkamer voor de Waddenzee. Hier ligt de oorsprong van veel voedsel voor dieren die leven in de Waddenzee. Zo ook voor deze prachtige zeehonden.

De zeehonden verblijven hier een paar maanden met hun jongen in de Dollard. Maar de Dollard is al jaren een zorgenkind. Er zit veel te veel slib in het water, waardoor het water extreem troebel is. Met als gevolg dat zonlicht de bodem niet bereikt en algen- en plantengroei haast onmogelijk is. En daarmee is de totale voedselketen in de Dollard verstoord. Er is te weinig voedsel voor schelpdieren en vissen. En als er geen vis is, heeft de zeehond geen eten.

Het Groninger Landschap is beheerder van de Dollard en  maakt zich zorgen over de Dollard en al het leven er in. We willen het probleem graag bij de bron aangepakt zien. Op korte termijn moet er veel minder bagger gestort worden in de Eems. Op lange termijn moet ingezet worden op volledig systeemherstel. Eb en vloed moeten meer ruimte krijgen door een ander kustbeheer. In Duitsland zal de rivier de Eems meer ruimte moeten krijgen. Over dit systeemherstel hebben we afspraken gemaakt met diverse organisaties, bedrijven en overheden die allen op een of andere manier werken in of aan de Dollard.

De webcam laat voor een groot publiek zien dat de Dollard prachtige natuur is dat het waard is beschermd te worden. Het is een genot om naar de moeders met hun jongen te kijken. Daarnaast is ook iedere getijdenwisseling een interessant beeld. Het verval is ongeveer 3 meter.  Een unieke locatie in Nederland, die je ook zelf kunt bezoeken. Dus als je de zeehonden in het echt wilt bekijken nodigen we je uit om naar de zeehondenkijkwand te komen in Termunten bij bezoekerscentrum De Reidehoeve.

Webcam: http://zeehondenkijken.groningerlandschap.nl/Back to top button