Appingedam – Woongroep Marenland onderzoekt de mogelijkheden om het woningbezit te herverdelen onder andere woningcorporaties in de regio. De organisatie is door de aardbevingen bezig met een grote versterkingsopgave en de komende jaren staat de versterking en nieuwbouw van nog honderden woningen gepland. De conclusie van interim directeur-bestuurder Margriet Drijver is dat de opgave te groot is voor de huidige organisatie. Een herverdeling van de woningen moet ervoor zorgen dat de versterkingsopgave beter en sneller verloopt, met daarbij als belangrijkste doel: zo snel mogelijk een veilige, duurzame en fijne woning voor alle huurders. Eind december is duidelijk of een herverdeling mogelijk is.
Veiligheid en tempo voorop
‘De afgelopen jaren hebben we veel onveilige woningen gesloopt, nieuwe woningen gebouwd en bestaande woningen versterkt en verduurzaamd. De komende jaren schroeven we het tempo op en staan we dus voor een nog grotere opdracht. We zien in dat we hiervoor onze collega-corporaties nodig hebben’, zegt Drijver. Een herverdeling van de woningen krijgt daarbij de voorkeur boven andere opties, zoals een fusie of een gedeeltelijke herverdeling. ‘Een volledige herverdeling geeft ons de kans om de opgave, de woningen en ook de risico’s in de regio logischer te verdelen. Ik ben ervan overtuigd dat dit de versterkingsopgave ten goede komt en dat het voor onze huurders goed uitpakt’.
Gesprekken met Kr8-corporaties
De komende maanden vinden de gesprekken met de andere woningcorporaties plaats. Woongroep Marenland richt zich hierbij op de 7 andere woningcorporaties, die net als Woongroep Marenland, onderdeel zijn van samenwerkingsverband Kr8. Het voordeel van deze Kr8-corporaties is dat zij ervaring hebben met de versterkingsopgave en veel van hun woningen zich in dezelfde straat of wijk bevinden. Hierdoor is het mogelijk om bij een herverdeling wijkgerichter te werken. Een eventuele herverdeling heeft geen consequenties voor de dienstverlening en de geplande projecten van de organisatie. ‘Onze huurders krijgen in dat geval een huurcontract bij een andere corporatie. Het enige wat ze dan verder merken is dat ze in de toekomst mogelijk contact hebben met andere personen’, zegt Drijver.
Mogelijk einde organisatie Woongroep Marenland
Wanneer in december blijkt dat een definitieve herverdeling mogelijk is, houdt de organisatie van Woongroep Marenland op termijn op te bestaan. Onderdeel van het onderzoek en het gesprek met andere woningcorporaties is ook of de medewerkers van Woongroep Marenland bij andere woningcorporaties verder kunnen werken aan de opgave. ‘Het werk blijft bestaan, maar verplaatst zich bij een herverdeling naar een andere organisatie. We hebben op dit moment en in de toekomst iedereen nodig en dat verandert niet. Ook gezien de personeelstekorten ben ik ervan overtuigd dat, voor wie dat wil, er een plek is bij een andere corporatie in de regio. Daar maken we met de vakbonden ook goeie afspraken over,’ sluit Drijver af.