Verloren gewaande kanselbijbel uit 1720 is teruggevonden in Appingedam

Appingedam – Eind vorig jaar kwam de kerkcommissie van Solwerd bij Museum Møhlmann in Appingedam vragen of de kanselbijbel van het kerkje misschien in de Fransema Collectie was teruggevonden? Hij was al jaren zoek.

De leden van de kerkcommissie benaderden eind 2021 Museum Møhlmann met de vraag of de kanselbijbel van Solwerd misschien in hun collectie was opgenomen. Het kerkbestuur had de bijbel lang geleden overgedragen aan de bibliotheek van Appingedam. Het oude boek werd toen opgenomen in de Fransema Collectie. De bibliotheek is echter gesloten en daardoor heeft Museum Møhlmann de boekenverzameling van Ekke Fransema (1864-1928) in handen gekregen.

Een speurtocht van de kerkcommissie in de collectie leverde niets op. Vrijwilligers hebben de Fransema Collectie de afgelopen tijd op orde gebracht en zo kwam de kanselbijbel boven water. Door de donkere streep op de voorkant van het boekblok is duidelijk geworden dat het inderdaad om het verloren gewaande boek uit 1720 gaat. Vrijdag komen een aantal leden van de kerkcommissie naar het museum om de bijbel te bekijken. Het boek krijgt een plek in het Fransema Kabinet van het museum.

Back to top button