Groningen – Bloedonderzoek naar allergieën en auto-immuunziekten gebeurt voortaan op één centrale plek, namelijk in het laboratorium van het UMCG. Hier werken collega’s van Certe en UMCG samen. Patiënten en zorgverleners weten hierdoor sneller waar ze aan toe zijn. Dit is de volgende stap in de al nauwe samenwerking tussen UMCG en Certe.
Al sinds 2018 werken het UMCG en Certe samen om diagnostisch onderzoek in Noord-Nederland beter te organiseren. Met als doel: sneller duidelijkheid voor patiënten, minder dubbel werk voor zorgverleners en meer grip op kwaliteit. Deze samenwerking begon met een aantal praktische verbeteringen, zoals het gezamenlijk uitvoeren van complexe onderzoeken bij bloedarmoede, afweerproblemen en bloedstolling. Ook is een begin gemaakt met het uitbreiden van de mogelijkheden voor UMCG-patiënten om bloed te laten prikken op locaties dichter bij huis.
Betrouwbare uitslagen
Niet alleen patiënten ervaren de voordelen van deze samenwerking. Voor huisartsen en specialisten betekent het dat ze kunnen rekenen op betrouwbare uitslagen, die op één manier uitgevoerd en geïnterpreteerd zijn. En voor de collega’s van Certe en UMCG betekent het dat ze in het laboratorium samenwerken als één team, op één locatie, met dezelfde apparatuur en afspraken.
Basis
‘Goede diagnostiek is de basis voor goede zorg. En om regionale zorg goed te organiseren, is ook regionaal georganiseerde, integrale diagnostiek nodig’, zegt Ido Kema, afdelingshoofd Laboratoriumgeneeskunde van het UMCG. ‘Juist nu de zorg voor grote uitdagingen staat, moeten we de basis goed regelen. Dan kunnen zorgverleners snel en met vertrouwen handelen. En patiënten hebben sneller helderheid over hun gezondheidssituatie. Ook voor de betrokken analisten en labspecialisten biedt deze samenwerking nieuwe kansen: een dynamische werkomgeving, meer specialisatie en een sterkere verbinding binnen de regio.’
‘We bouwen aan een gezamenlijke manier van werken, waarin het belang van patiënten, de kwaliteit van de diagnostiek en de samenwerking voorop staan,’ vertelt Albert Wolthuis, medisch manager bij Certe. ‘Of het nu gaat om allergie, reuma of een simpele bloedtest: het moet kloppen, snel beschikbaar zijn en goed uitlegbaar voor arts en patiënt.’
Minder vaak prikken
De afgelopen jaren zijn al meerdere soorten bloedonderzoek samengevoegd. Zo worden ingewikkelde metingen van vitamines, hormonen en medicijnspiegels sinds 2018 op één plek gedaan, in het UMCG. In 2021 is ook de samenwerking op het gebied van bloedstolling en laboratoriumonderzoek naar leukemie (flowcytometrie) geïntensiveerd. De expertise van beide organisaties is gebundeld, waardoor de deskundigheid over en weer verder toeneemt.
Deze aanpak heeft zich bewezen vertelt Wolthuis: ‘Patiënten hoeven minder vaak opnieuw geprikt te worden, uitslagen zijn sneller beschikbaar en zorgverleners krijgen duidelijke informatie.’
Versterken zorgketen
De nieuwste stap -het samenbrengen van allergie- en auto-immuunonderzoek- past precies in die lijn. ‘Door alles op een plek te doen, met gedeelde verantwoordelijkheid, technologie en kennis, versterken we niet alleen onze laboratoria, maar de gehele zorgketen. We kunnen huisartsen beter adviseren en bijdragen aan het voorkomen van onnodige doorverwijzingen naar het ziekenhuis. We hopen ook de wachttijden te verkorten, vooral bij complexe diagnostiek. Op deze manier bouwen we samen aan een gezonde toekomst’, aldus Ido Kema.