Delfzijl – Vier leerlingen van het Theda Mansholt College van VO Eemsdelta streden afgelopen week om de titel voor beste timmerman en beste metselaar in de provincie Groningen. Ze namen het op tegen leerlingen van zeven andere Groningse vmbo-scholen met het profiel Bouwen Wonen en Interieur (BWI). Iedereen werkte aan dezelfde opdracht. De metselaars metselden een ingewikkelde muur. De timmermannen bouwden in tweetallen een statafel. Ze kregen er anderhalve dag de tijd voor. Zeer gemotiveerd en planmatig gingen de leerlingen Roy Borchelt, Daan Kuiper, Dylano Gerritsen en Stan Herder ermee aan de slag. Afgelopen woensdag werden de winnaars bekend gemaakt. De leerlingen van het Theda Mansholt College vielen (net) niet in de prijzen, maar leverden volgens de jury vakwerk af.
Het Theda Mansholt College doet ieder jaar mee aan deze door het SSPB (regionaal opleidingscentrum voor werken en leren) georganiseerde wedstrijd. Dit jaar ging het vanwege corona anders dan anders. De leerlingen maakten de wedstrijdopdracht in hun eigen praktijklokaal, onder toeziend oog van hun docent. Via Teams en Whatsapp was er verbinding met de andere scholen en de organisatie.
Sterk in techniek
Het techniekonderwijs op het Theda Mansholt College kreeg de afgelopen jaren – mede door deelname aan het project Sterk Techniek Onderwijs – een grote impuls, licht techniekdocent Jan van Laar toe. Naast BWI biedt de school ook het profiel Produceren Installeren en Energie (PIE). Binnen beide profielen wordt veel samengewerkt met het basis- en vervolgonderwijs en met bedrijven in de regio.
Om gebruik te maken van elkaars kwaliteiten, om opleiding en werk goed op elkaar aan te laten sluiten en om leerlingen zicht te geven op opleidingen en werk in de regio. Zo volgen de PIE- leerlingen bijvoorbeeld lessen op de afdeling Energy & Maritime van het Noorderpoort en verzorgt VO Eemsdelta technische projecten en activiteiten voor het basisonderwijs. De school doet er alles aan om hun leerlingen toe te leiden naar een passende vervolgopleiding en/of werk. De meeste leerlingen die de BWI- of PIE-opleiding in Delfzijl afronden komen ook in het werkveld terecht. Maar dat hoeft niet, stelt Jan. Het aanleren van (algemene) vaardigheden is een belangrijk onderdeel van de lessen. Zo kun je met een diploma nog alle kanten op. Via Whatsapp-groepen onderhoudt hij contact met zijn oud-leerlingen. Zij zijn een belangrijk netwerk voor hem. Daar maakt hij voor zijn lessen graag gebruik van.