Nederland – Op 6 juli 2025 trapte TeamAlert de zomercampagne ‘Rij Drugsvrij’ af op festival Ploegendienst, en dat is hard nodig. Het AD meldde recent dat in de eerste helft van 2025 meer verkeersdeelnemers onder invloed van drugs (of een combinatie van alcohol en drugs) zijn betrapt dan onder invloed van alleen alcohol. Ook jongeren behoren tot deze groep. TeamAlert onderzocht op welke manier jongeren zelf benaderd willen worden over dit onderwerp, en ontwikkelde op basis daarvan een campagne waarin échte ervaringsverhalen centraal staan. De campagne loopt gedurende de zomer.
Bewustwording hard nodig: risico’s worden onderschat
Veel jongeren onderschatten de risico’s van middelengebruik in het verkeer. Ze denken bijvoorbeeld dat het combineren van drugs en alcohol hen scherper maakt, terwijl dit de kans op een ongeluk juist tot wel 200 keer vergroot. Ook leeft het idee dat rijden onder invloed van drugs minder gevaarlijk is dan onder invloed van alcohol.
Hoewel jongeren rijden onder invloed meestal afkeuren, stappen ze toch soms in de auto uit gemak, groepsdruk of impulsiviteit. Drugs zijn vaak een goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar alternatief voor alcohol, en de gezondheidsrisico’s zijn niet altijd bekend. Dat maakt duidelijke en blijvende voorlichting essentieel, op een manier die aansluit bij de leefwereld van jongeren.
Jongeren weten zélf wat werkt
In 2024 voerde TeamAlert onderzoek uit onder ruim 1.000 jongeren om met nieuwe data de campagne ‘Rij Drugsvrij’ verder te ontwikkelen. De resultaten waren duidelijk: jongeren willen geen belerende toon, maar juist herkenning, eerlijkheid en verhalen van leeftijdsgenoten. Daarom bevat de campagne van 2025 de onderstaande elementen:
Festival Kick-off op Ploegendienst
De campagne is op 6 juli krachtig van start gegaan tijdens festival Ploegendienst in Breda, met de interventie Streettalk Drugs. Festivalgangers draaiden aan het Rad van Rij Drugsvrij, waarbij ze onder andere taxi’s naar huis, gratis drugstests en mocktails konden winnen. Jongerenvoorlichters gingen in gesprek met bezoekers over hoe ze veilig naar huis konden komen en hoe ze voorafgaand aan een feestje hun terugrit kunnen plannen.
Verhalen uit de bus: podcast De Nacht Na Het Feest
In de Rijdrugsvrij-podcastbus delen jongeren hun ervaringen over nachten die anders liepen dan gepland. Herkenbare verhalen over domme keuzes, groepsdruk of juist verrassende inzichten zetten aan tot nadenken. Een deelnemer uit de podcastserie vertelt:
“ [Ik] dacht dat ik chill genoeg was om te rijden, tot ik crashte. Gelukkig niemand geraakt, maar het had zo fout kunnen gaan. Ik wil dat anderen niet dezelfde fout maken.”
Online en op straat: zichtbaarheid waar het telt
Via TikTok en Instagram verschijnt content waarin jongeren vragen beantwoorden als: “Wat zou jij je dronken zelf adviseren?” of “Hoe kom jij vanavond thuis?” Ondertussen worden jongeren ook offline bereikt: bij uitgaanslocaties zijn vanaf het avonduur opvallende posters te zien die prikkelen tot een bewustere keuze vóórdat de avond begint.
Campagnemanager Benjamin Conteh over de opzet van de campagne: ‘’Veel jongeren vertellen ons achteraf hoe onverstandig het was om te rijden na drugsgebruik. Met deze campagne willen we laten zien dat het geen zwakte is om níét achter het stuur te stappen onder invloed, maar juist getuigt van lef om jezelf en je vrienden veilig te houden.’’