Appingedam – De gemeente Eemsdelta organiseerde op 4 november de manifestatie Mijn Thuis Mijn Verhaal. In Centrum Kabzeël in Appingedam werden resultaten gepresenteerd van een speciaal programma voor kinderen en jongeren in het aardbevingsgebied. Belangrijkste conclusie is dat, wanneer ouders perspectief hebben op een veilig huis, bij hun kinderen rust ontstaat.
Aanbevelingen Kinderombudsman
Wethouder Annalies Usmany-Dallinga kijkt tevreden terug op het programma. “We zijn in 2019 met dit bijzondere project begonnen. Directe aanleiding waren aanbevelingen van de Kinderombudsman om aandacht te besteden aan kinderen en jongeren in het aardbevingsgebied. Zij hebben allerlei klachten zoals stress, concentratieproblemen, angst, verdriet en boosheid. Met dit programma wilden we monitoren hoe het met de kinderen gaat. We hebben drie theatermakers gevraagd een programma te maken voor kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar in de voormalige gemeente Appingedam. Alle scholen hebben daar aan meegedaan. Daarnaast hebben verschillende deskundigen op het gebied van jeugdzorg het traject begeleid.”
Emotionele gevolgen van aardbevingen
Tijdens de bijeenkomst ging Usmany in gesprek met kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer en hoogleraar Sociale Psychologie Tom Postmes. Kalverboer gaf aan dat de aanpak van Mijn Thuis Mijn Verhaal zeer geschikt is om kinderen en jongeren te stimuleren hun verhalen, ervaringen en emoties rond aardbevingen te uiten en te delen. Ook Postmes was zeer positief over het programma. Door bezig te zijn met kunst en cultuur word je afgeleid van de emotionele gevolgen van aardbevingen, zo gaf hij aan. Dat vergroot bovendien je veerkracht en weerbaarheid. Usmany: “De kennis die we hiermee hebben opgedaan kunnen we goed gebruiken bij het vergroten van de leefbaarheid en het versterken van de sociale cohesie in onze gemeente. Daar gaan we een mooi plan voor maken.”
De theatermakers
Voor Mijn Thuis Mijn Verhaal zijn drie theatermakers aan het werk gegaan. Sparklab leerde kinderen van groep 1 tot en met 5 creatieve opdrachten te verbinden aan filosofische vragen. Studio Tape heeft met vlogopdrachten kinderen uit de groepen 6 tot en met 8 meer zelfvertrouwen gegeven. Theater De Steeg maakte met jongeren van het voortgezet onderwijs de film Barst?! Deze film gaat over hoe het is om in een gebied te wonen waar aardbevingen zijn. Barst?! ging tijdens de manifestatie in première.