Marineschepen houden ‘open schip’ in de haven van Delfzijl

Delfzijl – Sinds afgelopen vrijdag liggen acht marineschepen uit zes verschillende landen aangemeerd in de haven van Delfzijl. Deze schepen nemen deel aan de internationale oefening genaamd Sandy Coast 23, gericht op mijnenbestrijding en havenbescherming. De oefening vindt plaats in de Noordzee boven de Waddeneilanden en in de haven van Delfzijl. Op zondag hielden meerdere van deze schepen een open schip, waarbij tal van belangstellenden de gelegenheid kregen om aan boord van de buitenlandse mijnenvegers te kijken.

Maandag wordt de oefening officieel gestart, en de schepen zullen geleidelijk uit de haven vertrekken na afloop. De deelnemers aan deze oefening, afkomstig uit zes NAVO-landen, zullen gedurende de week gezamenlijk oefenen en kennis uitwisselen om zich voor te bereiden op toekomstige inzet in verschillende delen van de wereld.

Sandy Coast 23 heeft tot doel deelnemers te trainen in het veilig maken van havens en zeegebieden door explosieven te verwijderen. De Koninklijke Marine is vertegenwoordigd met diverse schepen, waaronder het hydrografisch opnemingsvaartuig Zr.Ms. Luymes, de mijnenjagers Zr.Ms. Vlaardingen en Zr.Ms. Makkum, het duikvaartuig Hydra, Mv GeoSea en de Expeditionary Survey Boat (ESB) Hydrograaf. Daarnaast nemen buitenlandse eenheden deel, waaronder die uit Canada, Polen, België en Finland.

Kapitein-luitenant ter zee Peter Baars, de oefenleider, benadrukt het belang van mijnenbestrijding voor de Koninklijke Marine en NAVO-bondgenoten. Hij wijst erop dat commerciële scheepvaart en visserij nog steeds te maken hebben met de gevaren van explosieven op de zeebodem en bij haveningangen, waaronder oude explosieven uit de Wereldoorlogen. Daarnaast benoemt hij het potentiële risico van terrorisme en criminaliteit in havens.

Het Waddengebied biedt een uitstekende omgeving voor deze oefening, met ondiep water, sterke stromingen, een dynamische zeebodem en wisselende weersomstandigheden. Bovendien speelt de oefening zich af nabij drukke scheepvaartroutes en windmolenparken.

In de eerste fase van de oefening ligt de nadruk vooral op militaire samenwerking op zee. In de laatste week zullen de militairen intensief samenwerken met lokale en regionale veiligheidsautoriteiten in de haven van Delfzijl. Hier zullen duikteams en havenbeschermingsteams worden ingezet, evenals personeel van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

Back to top button