fbpx

Ruim honderd gebouwen in Appingedam en Marsum worden ‘karakteristiek’

Appingedam – De gemeente Eemsdelta is van plan om ruim honderd gebouwen in Appingedam en Marsum de officiële status ‘karakteristiek’ te geven. Deze historisch waardevolle gebouwen geven ons gebied karakter en identiteit. Daarom is behoud van deze gebouwen belangrijk. Een karakteristieke status helpt daarbij. Bovendien kunnen eigenaren van deze gebouwen subsidie voor onderhoud aanvragen.

Trots en zuinig op ons erfgoed
De karakteristieke gebouwen die nu aangewezen worden, liggen in het beschermde stads- of dorpsgezicht van Appingedam en Marsum. We zijn trots en zuinig op ons erfgoed. Deze gebouwen waren daarom al beschermd maar voldeden net niet aan de criteria voor de subsidie. Dit is aanleiding om in deze gebieden nu met spoed karakteristieke gebouwen aan te wijzen.

Financiele ondersteuning voor eigenaren bij onderhoud
Subsidie voor onderhoud is er alleen voor gebouwen die formeel als ‘karakteristiek’ zijn aangewezen. Wethouder Annalies Usmany vertelt: “We willen de eigenaren van karakteristieke gebouwen faciliteren bij het onderhoud van hun pand. Door de karakteristieke gebouwen nu ook formeel aan te wijzen, kunnen de eigenaren subsidie aanvragen. Bijvoorbeeld voor regulier onderhoud zoals schilder- en voegwerkzaamheden. Maar ook voor restauratie en verduurzamen zijn financieringsmogelijkheden”.

Er is een voorlopige lijst gemaakt met gebouwen die op de nominatie staan voor een officiële status als ‘karakteristiek’. Deze lijst is gemaakt door deskundigen op basis van onderzoek. Ook lokale belanghebbende organisaties en inwoners met kennis van erfgoed hebben meegewerkt aan de lijst. Op dit moment staan er ruim honderd gebouwen op.

Meer informatie
De adressen waar het om gaat, hebben inmiddels een brief ontvangen van de gemeente. Zij kunnen de komende zes weken reageren op het voornemen om hun pand karakteristiek te maken. Meer informatie is te vinden op eemsdelta.nl/erfgoed.

Back to top button