9.3 C
Delfzijl
18 mei 2021 00:24

Restauratie kerk Termunten volop aan de gang

Termunten – Het interieur van de kerk van Termunten wordt gerestaureerd. Met name het interieur (stuc- en schilderwerk) en de glas-in-lood ramen van de kerk verkeren in zo slechte staat zodat een grondige restauratie noodzakelijk is. Inmiddels zijn werknemers van Bouwbedrijf Dijkstra De Graaf hard aan het werk zodat de restauratie begin april 2019 kan worden afgerond.

Door de ligging direct aan de Eems is de kerk in de loop van de eeuwen regelmatig getroffen door stormvloeden en oorlogshandelingen. Van de grote in oorsprong dertiende-eeuwse kruiskerk restten in de zeventiende eeuw weinig meer dan de vieringtravee en het koor – de omvang van de huidige kerk. De vrijstaande middeleeuwse toren stortte in de negentiende eeuw in. Een laatste calamiteit trof de Ursuskerk tijdens de bevrijding in april 1945. Bij de gevechten om de ‘Delfzijl Pocket’ werd het gebouw in brand geschoten. Het interieur ging daarbij geheel verloren.

Intensief herstel van de kerk had plaats in de jaren 1948-1951. Inmiddels domineren steigers weer het interieur van de kerk. De werkzaamheden betreffen een technische, conserverende restauratie. Door Kijlstra-Brouwer restauratiearchitecten is een zorgvuldig restauratieplan opgesteld waarbij de kerk op een terughoudende manier gerestaureerd wordt.

De dunne stuclaag die is aangebracht bij het herstel van de kerk omstreeks 1950 is in de loop van de jaren door zout-uitbloei te hard geworden en zorgt voor vochtophoping in de muren. De laag bladderde af, regelmatig sprongen er zelfs stukken uit, en her en der groeiden algen. De muren worden nu gestraald zodat nieuw stucwerk kan worden aangebracht. Verder zijn de glas-en-loodramen uit hun sponningen gehaald om gerestaureerd te worden. Ook is de verwarming van de kerkbanken verwijderd: hierin was asbest verwerkt. Rondom de kerk wordt nieuwe drainage aangebracht.

De restauratie wordt mede mogelijk gemaakt door een restauratiesubsidie van de Provincie Groningen in het kader van de subsidieregeling Restauratie Rijksmonumenten provincie Groningen (BRRG), bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Eemsmond en het J.B. Scholtenfonds.

Volg ons op

11,163FansLike
1,424VolgersVolg
5,281VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
TuinTuin
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto
KlussenKlussen
WonenWonen
DierDier
Mode 2021Mode 2021

Populaire berichten