Groningen – Op 27 september jl. heeft er bij Terwille Verslavingszorg in samenwerking met de initiatiefnemers van het landelijk traject en regiotour ‘Bestaanszekerheid voorkomt zorg’ Marc Roosenboom en Ferry Koper een inspirerende bijeenkomst plaatsgevonden in Groningen.
Zorgprofessionals, beleidsmedewerkers en ervaringsdeskundigen schoven aan om samen te sparren over hoe we de zorg beter kunnen inrichten. Ferry Koper stelde vast dat hoe ‘beter’ de medische zorg wordt, hoe groter de verschillen worden in de maatschappij. Daarbij heeft een grote groep cliënten gemiddeld 16 actieve hulpverleners. De conclusie is: Samen lopen we vast, omdat we allemaal de verantwoordelijkheid dragen van een klein stukje met de constante vraag “Hoe kunnen we dat repareren?”
In plaats van de focus op reparatie, stellen we onszelf de vraag: “Hoe kunnen we voorkomen?” Daar komt bestaanszekerheid om de hoek kijken. De ingrediënten die maken dat we zorg kunnen voorkomen en herstel blijvend is zijn; wonen, veiligheid, structuur, voldoende basisfaciliteiten en ook verbinding tussen en perspectief voor mensen.
Erik de Vos, bestuurder van Terwille, voegde hierin toe hoe dit zichtbaar is in de verslavingszorg en dat dit verder gaat dan materiële bestaanszekerheid, maar ook hoe sociale en economische verbindingen essentieel zijn. Sherwin Mercera maakte dit zichtbaar door zijn eigen ervaringen te delen als ervaringsdeskundige waarin hij nu anderen mag ondersteunen. Gemeente Groningen heeft meegewerkt aan deze middag. Waardevol aangezien bestaanszekerheid ook is opgenomen in het nieuwe coalitieakkoord.
De 20 aanwezigen zijn in gesprek gegaan met de vraag: “Wat zouden we juist wel moeten doen en waar moeten we mee stoppen?” Daar kwamen mooie punten uit, waar binnenkort een actieagenda naar opgesteld gaat worden. De vervolgstappen zullen meegenomen worden in de workshop “Kansloos of kansrijk?” op het Let’s Gro evenement dat 4 november plaatsvindt in Forum Groningen.