Groningen – In Noord-Nederland worden binnenkort 581 verkeersdeelnemers die regelmatig verkeersovertredingen begaan per brief aangesproken op hun rijgedrag. De politie voert deze actie samen met het Openbaar Ministerie uit in de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. De brieven, die begin november worden verzonden, zijn bedoeld als preventieve maatregel om het bewustzijn rondom verkeersveiligheid te vergroten en ernstige ongevallen te voorkomen.
Doelgroep en achtergrond van de brief
De brief richt zich op personen van 16 jaar en ouder die in een periode van één jaar ten minste vier keer zijn bekeurd voor verkeersgedrag en daarbij zijn staande gehouden door de politie. Overtredingen die meetellen zijn onder meer te hard rijden, gebruik van een telefoon tijdens het rijden, en fietsen zonder verlichting. Onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) toont namelijk een duidelijk verband tussen herhaaldelijke verkeersovertredingen en een verhoogd risico op verkeersongelukken.
In de brief informeert de politie de ontvangers dat ze de komende 12 maanden extra in de gaten zullen worden gehouden. Dit betekent dat voor elke overtreding direct een boete wordt uitgeschreven, zonder voorafgaande waarschuwing. Ook kan de politie een melding doen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), waardoor de overtreder een verplichte rijvaardigheidscursus kan krijgen. Deze kosten zijn voor eigen rekening, en bij weigering kan het rijbewijs ongeldig worden verklaard.
Oproep tot gesprek in de huiselijke kring
Door de brief thuis te laten bezorgen, hoopt de politie dat partners, ouders, en kinderen onderling in gesprek gaan over verkeersveiligheid. De boodschap moet duidelijk maken dat verkeersgedrag niet alleen individueel, maar ook een verantwoordelijkheid voor de gemeenschap is.
Veelgestelde vragen
De politie heeft ook een overzicht opgesteld van veelgestelde vragen, zoals het doel van staandehoudingen en de manier waarop gegevens worden gebruikt. Politiegegevens zijn beschermd en worden alleen voor dit project ingezet; er worden geen gegevens uit andere instanties geraadpleegd. Wie vragen heeft over deze actie kan contact opnemen met de politie via 0900-8844 en refereren aan project ‘Op de radar’ met kenmerk PL0100/2024211629.
Veiligheid vergroten door aansprakelijkheid en bewustwording
De politie benadrukt dat verkeersveiligheid geen kwestie van regels alleen is, maar vooral van bewust rijgedrag. Met deze actie hoopt ze een signaal af te geven aan de veelplegers, om het aantal verkeersongevallen terug te dringen en Noord-Nederland veiliger te maken.