Politie doet inval in Woldendorp vanwege georganiseerde hennepteelt

Woldendorp – De politie heeft vandaag in een onderzoek naar georganiseerde hennepteelt een verdachte aangehouden. Het gaat om een 28-jarige man, die wisselend woonachtig is in Oost-Groningen en Noord-Duitsland. Ook werden elf woningen en bedrijfspanden doorzocht waaronder een pand in Woldendorp. Daarbij werd beslag gelegd op administratie, contant geld en waardevolle goederen. Meer aanhoudingen in dit onderzoek worden niet uitgesloten.

Meldingen van verontruste dorpsbewoners

Dankzij meldingen van verontruste dorpsbewoners bij de gemeente Bellingwedde en de politie konden afgelopen zomer kwekerijen worden geruimd in Bellingwolde en Veelerveen. Op beide locaties werden meer dan 1000 hennepplanten geteeld. Na de ruiming besloot de gemeente het pand in Bellingwolde voor de duur van drie maanden te sluiten. Tevens werd door justitie beslag gelegd op dit pand. Het hennepteam van de politie Noord-Nederland startte vervolgens een onderzoek naar de organisatie achter deze kwekerijen.

Invallen

Nadat voldoende bewijs was verzameld werd besloten, na overleg met de gemeente Bellingwedde en het Openbaar Ministerie, om over te gaan tot een actiedag. Dinsdagochtend werden in panden in Blijham, Veelerveen, Woldendorp, Nieuw Buinen en Assen invallen gedaan. Ook in de provincie Utrecht werden op drie locaties woningen doorzocht. In Duitsland werden in drie woningen eveneens invallen gedaan. Dit alles in samenwerking met de Duitse politie en justitie. Tijdens de invallen werd beslag gelegd administratie en geld. Daarnaast werd in het kader van het afpakken van crimineel vermogen beslag gelegd op vier woningen, een bedrijfspand en twee personenauto’s.  De gemeente Bellingwedde is voornemens om het pand in Blijham, waarin hennep is geteeld, te gaan sluiten.

Actief in grenstreek

Tijdens het onderzoek kreeg het hennepteam zicht op een organisatie die in grenstreek van Oost-Groningen hennep kweekte in veelal leegstaande boerderijen en woningen. Dankzij goede samenwerking met het Grensoverschrijdend Politieteam (GPT) en de Duitse politie werd duidelijk dat de organisatie ook actief was in Duitsland. Daar werd door hen vastgoed aangekocht. Het sterke vermoeden bestaat dat dit werd gedaan met crimineel geld om het zo te kunnen witwassen.

 

Aanpak hennepteelt in Noord-Nederland

De politie, het openbaar ministerie en gemeenten in Noord-Nederland pakken georganiseerde hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand- en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand veel geld uitgeeft dat niet in verhouding staat met het inkomen, dan mogen de eigendommen in beslag worden genomen.

Back to top button