Opnieuw enorm succes voor leerlingen Rutger Kopland School bij dichtwedstrijd ‘Doe Maar Dicht Maar’!

Siddeburen – Maar liefst 12 leerlingen van de Rutger Kopland School in Siddeburen hebben deze week te horen gekregen dat ze winnaars zijn van de dichtwedstrijd Doe Maar Dicht Maar 2019.

Kunst-, literatuur-, en poëzie onderwijs

De Rutger Kopland School in Siddeburen besteedt veel aandacht aan kunst-, literatuur-, en poëzie-onderwijs. De school organiseert hiervoor jaarlijks vele projecten met de leerlingen. Zo namen de leerlingen ook dit jaar weer deel aan de dichtwedstrijd ‘Doe maar dicht maar’. Deze week werd de uitslag bekend gemaakt van de dichtwedstrijd. Docenten van het vak Nederlands hielden met belangstelling de website van het Poëziepaleis in de gaten. De verrassing was groot dat maar liefst 12 gedichten in de prijzen waren gevallen. De leerlingen deden de naamgever van de school eer aan!

Opmerkelijke prestatie
De prestatie is des te opmerkelijker als je bedenkt dat de school in Siddeburen niet erg groot is. “Ieder jaar hebben we wel winnende gedichten. Een paar jaar geleden waren het er 11, dat vonden we toen heel bijzonder. Maar dat we dat nog konden overtreffen is werkelijk heel mooi!” aldus mevrouw Zuiderveen, locatieleider van de school in Siddeburen. Ook zei ze: “Ik ben trots op de leerlingen en op de docenten die de leerlingen lesgeven in literatuur en poëzie”.

De collega’s van Nederlands, Didy Pijpker, Marijke Groeneveld en Gerrit Heikens boden de klassen een lessenserie aan waarna er per leerling 3 gedichten werden geschreven. Dit jaar was er zelfs een heel project van gemaakt met gastlessen van dichter Arjen Boswijk en kunstenaar Willem Kolvoort.

Twaalf winnaars Van de honderd uitgekozen gedichten werden er twaalf op de school in Siddeburen geschreven. Hieronder de namen van de jonge dichters en de titel van het geschreven gedicht.

De prijswinnaars met de titel van hun gedicht:
Alex van der Schuur – Eindeloos
Cedric Reinders – Thuis
Collin van der Deen – Bewogen beeld
Dennis Klasens – Van Deniz….
Dorian Bouma (finalist) – De blauwe ruimte
Dorien Huisman – Nachtmerrie
Isa Blaauw – De stilte
Lotte Ritzema – Vol en leeg
Matthijs Hofman – Piepklein
Nick Dingemans – Schimmen jagers
Yelissa Schuthof – Koffer
Youp Groothof – Prikkeldraad

Doe maar dicht maar
Doe Maar Dicht Maar is een landelijke dichtwedstrijd voor schoolgaande jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Alle jongeren in Nederland en Vlaanderen mogen meedoen. De finale van ‘Doe Maar Dicht Maar’ vindt plaats op 29 juni om 16.00 uur tijdens het Kunstbende Young Creators Festival. Tijdens de finale in Bioscoop het Ketelhuis in de Westergasfabriek dragen de tien finalisten hun gedicht voor. Per leeftijdscategorie wordt een hoofdprijs uitgereikt. Ook wordt de bundel met winnende gedichten gepresenteerd en is er muziek.

Uit de ruim 3000 gedichten die ‘Doe Maar Dicht Maar’ dit jaar ontving, heeft de jury de 100 mooiste gedichten gekozen die een plekje krijgen in de bundel Doe Maar Dicht Maar 2019. De jury heeft tien finalisten uitgekozen die nog kans maken op één van de twee hoofdprijzen.Back to top button