fbpx
woensdag 01 december 2021
11.3 C
Delfzijl

Opgelet voor verbranden: zon is nu heel krachtig

Nederland – Zonaanbidders opgelet: wie deze week in eigen tuin, op een balkon of voor en open raam in de zon zit, doet er verstandig aan zich goed in te smeren met zonnebrandcrème. De zon is komende dagen namelijk heel krachtig en met zonkracht 4 tot 5 kan een lichte huid al in 20-40 minuten verbranden. Tussen 13:00 uur en 15:00 uur is de zon het felst, maar ook voor en na die tijden kan je huid makkelijk rood kleuren.

Ook eerder deze week was de zonkracht hoog en werd op veel plaatsen zonkracht 4 gemeten. Voor begin april zijn dit bijzonder hoge waarden en voor veel mensen kwam de felle zon dan ook als een verrassing, met verbranding tot gevolg.

De zonkracht hangt niet af van de temperatuur. Het is dus niet zo dat je snel verbrandt op een bloedhete dag. Juist koele dagen met veel zon, zoals in maart en april zijn erg verraderlijk. De zonkracht is afhankelijk van de hoeveelheid ozon hoog in de atmosfeer. Wanneer de ozonlaag dun is, bereikt meer schadelijke UV-straling het aardoppervlak en verbrand je sneller.

Zon komende dagen heel krachtig
Komende dagen schijnt de zon volop, ontstaan hooguit enkele stapelwolken en zijn soms dunne sluierwolken zichtbaar. Op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag is de zonkracht het hoogst: 4 in het noorden tot 5 in het zuiden. Toch moet je ook vandaag en zondag opletten voor de krachtige zon, want dan is sprake van zonkracht 4. Smeer je dus goed in met zonnebrandcrème, of mijd de zon midden op de dag.

Overigens is het ook in de schaduw heel goed uit te houden in je korte broek, rok en T-shirt of blouse. Vandaag is het 12-24 graden, vrijdag 12-22 en zaterdag 16-23 graden. De laagste temperaturen zijn voor de Wadden, de hoogste waarden voor het midden en zuiden. Er staat weinig wind. Met Pasen is er meer bewolking en stijgt de kans op buien.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,327VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer