4.7 C
Delfzijl
26 februari 2021 10:17

Onveilige Chinese beveiligingscamera’s zijn net onkruid

Nederland – Onveilige beveiligingscamera’s uit China blijven de Nederlandse markt overspoelen, ook als webwinkels als Amazon.nl ze van hun site verwijderen. Verkopers bieden vergelijkbare camera’s binnen de kortste keren gewoon opnieuw aan onder een andere merknaam.

Zeker 27.000 Nederlandse bewakingscamera’s van Chinese makelij zijn te hacken en er komen er steeds meer bij. Consumenten lopen het risico dat hackers meekijken, wachtwoorden veranderen, de camera uitzetten, toegang krijgen tot andere apparaten in het netwerk of de camera toevoegen aan netwerken die worden gebruikt om spam te versturen of cyberaanvallen uit te voeren.

Niet nieuw
Het probleem van de onveilige camera’s is niet nieuw. De Amerikaanse veiligheidsonderzoeker Paul Marrapese vond begin er 2019 wereldwijd al 2miljoen, waarna hij fabrikanten informeerde. Die ondernamen echter geen actie. Inmiddels staat de teller op 3,5 miljoen.

CamHi app
Vooral camera’s die werken met de app CamHi lopen een groot risico. CamHi is een app van fabrikant HiChip, die 38% van de camera’s maakt. Deze camera’s hebben unieke, maar voorspelbare  identificatienummers, eenvoudig te hacken standaard wachtwoorden en een slechte beveiliging. De Consumentenbond publiceerde een lijst met kwetsbare camera’s.

Niet gebruiken
De Consumentenbond adviseert om de risicovolle camera’s niet meer te gebruiken, tenzij gebruikers weten hoe ze de juiste internetpoort in de camera kunnen blokkeren (UDP-poort 32100). Die blokkade beperkt de toegang tot de camera tot het eigen wifinetwerk. Daarnaast vroeg de Consumentenbond Amazon.nl om 10 producten offline te halen, die werken met de app CamHi. Het gaat om producten van de merken Gatocam, MEOBHI, WYJW, Zysecurity (Crazy) en PNI. Fabrikant HiChip belooft verbeteringen.

Volg ons op

10,925FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten