Onderneming gestart en een huis kopen; hoe nu verder?

Nederland – Ben je een ondernemer en wil je een huis kopen? Dan moet je, net als iedereen, een hypotheek aanvragen. Echter, als zelfstandige kan dit nog wel eens wat hobbels op de weg veroorzaken.  

Je inkomsten zijn niet zo frequent en zeker als wanneer je vast in loondienst bent bij een bedrijf of organisatie. Dit maakt dat je als zelfstandige er goed aan doet om je kansen in kaart te brengen door hypotheekadvies aan te vragen. 

Het goedkoopste hypotheekadvies voor ondernemers vind je bijvoorbeeld bij een onafhankelijke partij. Laat je kansen hier onderzoeken en kom er samen met een adviseur achter wat voor type hypotheek jij kan krijgen als ondernemer. 

Onderneming gestart en een huis kopen; hoe nu verder?

Je droomhuis kopen als ondernemer, vraagt dus om wat extra stappen dan wanneer je ergens vast in dienst bent. Toch is een hypotheek krijgen als zelfstandige zeker wel mogelijk. Kies een onafhankelijke partij van adviseurs die jou hypotheekadvies voor ondernemers kan geven. 

Het inschakelen van ervaren adviseurs is van belang, zodat er een goede voorbereiding getroffen kan worden en alle documenten en administratie op orde zijn. Ook kijken zij voor jou naar de meest geschikte partijen waar jij het voordeligste een hypotheek af kan sluiten.

Regel je zaken via een specialist in de sector en weet zeker dat je een betrouwbaar advies krijgt tegen een goede prijs, zodat jij binnenkort in je ideale huis woont. 

Hypotheekadvies; waar vind je dat?

Als ondernemer loop je tegen diverse regels en wetten aan, daarom is het dus sterk aanbevolen een adviseur in te schakelen. Zij denken met je mee en onderzoeken de best mogelijke hypotheek voor jou. 

In deze adviezen wordt er rekening gehouden met diverse factoren die meespelen voor een ondernemer, zoals de aflossing en de rente. Ook spelen het uiteindelijk vastgestelde inkomen, je eigen vermogen en je ondernemersjaren mee.

Net gestart als ondernemer; wat zijn de kansen op een hypotheek?

Ben je net gestart als ondernemer en wil je nu een huis kopen? Dan zal dit lastiger zijn dan wanneer je al meerdere jaren achter de rug hebt. Toch is tegenwoordig wel mogelijk om dit te regelen met minder dan drie jaar ondernemingservaring, wat eerder altijd de harde eis was.

Als startende ondernemer zit je vaak nog in een onzekere periode. Je financiële situatie is vaak nog niet stabiel en de eerste jaren vragen om investeringen in je onderneming. Voor banken ging dit altijd gepaard met onzekerheid, en daarom werd er altijd gevraagd om minimaal drie kalenderjaren aan inkomen uit de onderneming.

De laatste tijd is er een kanteling geweest op de markt, en heb je ook als startende ondernemer een kans om een hypotheek aan te vragen. Mede dankzij de Nationale Hypotheek Garantie is dit nu eerder mogelijk.

NHG voor startende ondernemers

De laatste jaren is een hypotheek voor startende ondernemers dus zeker mogelijk geworden. Dit is mede dankzij de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), die ook steun biedt aan ondernemers. Dit zorgt voor zekerheid, wat een hypotheek krijgen eenvoudiger maakt. 

Met de NHG ben je ook als ondernemer verzekerd tegen het niet meer kunnen betalen van je hypotheek door bijvoorbeeld verlies van een partner of door geen werk meer hebben.

Als je minimaal 1 jaar zelfstandige bent, kun je aanvraag doen voor deze regeling. Een hypotheek afsluiten met de NHG biedt meerdere voordelen; zo wordt er 100% van je toetsingsinkomen meegerekend bij de berekening van je hypotheek en hoef je in plaats van 3 kalenderjaren maar 1 jaarrekening aan te leveren. 

Tips voor ondernemers bij hypotheekaanvraag

Om alles nog even voor je op een rijtje te zetten, hebben wij de belangrijkste tips voor de aanvraag van een hypotheek als ondernemer, hieronder voor je op een rijtje gezet! 

  1. Zorg voor startkapitaal. Door middel van eigen geld bereik je een betere hypotheek. Deze eigen inleg vergroot je kansen op een mooie hypotheek en de kansen om je droomhuis te kunnen kopen. 
  2. Zet alle cijfers van de laatste drie kalenderjaren op een rij. Met een goede administratie en de juiste documenten versnel je het proces en kun je de juiste gegevens aanleveren voor het aanvragen van een hypotheek. Onderneem je korter dan drie jaar, doe dit dan voor de periodes die je al wél hebt. 
  3. Zorg ervoor dat jij een top boekhouder of accountant in dienst hebt. Zo heb jij alles netjes op orde en is alles helemaal bij.
  4. Vraag tot slot hypotheekadvies aan bij ervaren adviseurs in deze sector. 

HypotheekUitkomst voor goedkoop advies

Ons advies voor een goede en onafhankelijke adviseur is HypotheekUitkomst. Een team van specialisten staat je bij in het proces van een hypotheek aanvraag. Voor goedkoop hypotheekadvies kun je bij deze partij terecht. Back to top button