Zuidbroek – Sinds een jaar wordt de energiezuinigheid van woningen bepaald aan de hand van een nieuwe rekenmethode: de energie-index. Aan de energie-index worden nieuwe energielabels gekoppeld terwijl de oude energielabels afgegeven voor 1 januari 2015, niet ouder dan 10 jaar, ook blijven bestaan. “Het is verwarrend, niet te begrijpen en zeker niet uit te leggen aan huurders. Dit maakt ons voor huurders onbetrouwbaar,” stelt directeur-bestuurder Hilde van Ree van Groninger Huis.
Corporaties waren de voorlopers toen het energielabel verplicht werd. Ook Groninger Huis ging in 2010 voortvarend aan de slag. In 2020 wil Groninger Huis dat al haar woningen label C (energie-index 1,6) of hoger hebben. Omdat de particuliere markt niet meedeed, zijn nu de regels veranderd.
Appels en peren
“Door de wijzigingen kan een woning die met de oude rekenmethode label C was nu opeens label D zijn, zonder dat er ook maar iets aan de woning is veranderd,” aldus Van Ree. “En omdat al gelabelde woningen niet opnieuw gelabeld hoeven te worden, wordt het nog verwarrender. We hebben nu appels en peren als het gaat om de energieprestatie van onze woningen. Het is niet meer met elkaar te vergelijken.”
Niet uit te leggen aan huurders
“Ik vind het zelf al bijzonder lastig om te doorgronden, dus hoe ik dit aan huurders moet uitleggen? We zullen het nog vaak moeten uitleggen om het begrijpelijk te maken. Het is schimmig en schept argwaan. De hoogte van de energie-index telt mee voor het vaststellen van de maximaal redelijke huurprijs. Alle woningen van Groninger Huis hebben huurprijzen ruim onder die maximale redelijke huurprijs. De nieuwe rekenmethode is daarmee niet van invloed op de huren van Groninger Huis. Daarmee kunnen wij gelukkig een deel van de argwaan wegnemen die bij andere corporaties soms wel speelt”, vertelt Van Ree.
“Je kunt iemand het verschil tussen een label A en G nog wel uitleggen, maar of dat ook zo gemakkelijk is voor een energie-index van 1,6?”