Eemshaven – Burgemeester H.J. Bolding (gemeente het Hogeland) heeft bij de Noordkaap, het meest noordelijke stukje vasteland van Nederland, het eerste exemplaar van het routeboek van de fietsroute Rondje Groningen in ontvangst genomen van de makers, Erik en Hetty Luppes. Ook plaatste hij een routesticker. Daarmee is de nieuwe langeafstandsfietsroute nu officieel ‘geopend’.
Bolding kreeg niet voor niets het eerste exemplaar: “Ik vind het geweldig dat deze route gemaakt is, want Groningen is een fantastisch mooie provincie. Ik weet zeker dat alle fietsers hier gaan genieten. Natuurlijk van het Hogeland, maar ook van de rest van de provincie. Wat mij betreft: een mooiere fietsprovincie dan Groningen bestaat er niet.” Een ware ambassadeur voor de route die bijna 350 kilometer lang is en zoveel mogelijk de provinciegrens van Groningen volgt. Het routeboekje is te bestellen via www.rondjegroningen.nu.
Een echt rondje
De nieuwe fietsroute is een welkome aanvulling voor langeafstandfietsers. Erik Luppes: “Het is een echt rondje, er is geen vast begin- of eindpunt. Je bepaalt zelf waar je start en hoeveel kilometer je dagelijks fietst. Je kan er drie dagen over doen, maar er ook een week voor uittrekken. Ook het overnachten regel je zelf. In het routeboekje en op de website wordt aangegeven waar campings of andere logiesmogelijkheden zijn, zoals de adressen van Vrienden op de Fiets. We gebruiken natuurlijk de fietsknooppunten, maar wijken daar ook vanaf. Soms gaan we over de provincie- en zelfs landsgrens heen. Alles voor de mooiste en meest autoluwe route.”
De route kan gefietst worden aan de hand van het Routeboekje of via een GPX-bestand, deze is gratis te downloaden vanaf de website. Hier staan ook eventuele wegwerkzaamheden vermeld, zijn sfeerimpressies te zien en de ervaringen van fietsers te lezen. In het boekje staan bijna 30 pronkjewails beschreven, mooie en interessante plekjes die de fietsers onderweg gaan zien.
Combineren met Rondje Drenthe en Rondje Friesland
Rondje Groningen is een vervolg op Rondje Drenthe. “Voorjaar 2020 is die route gelanceerd en was direct heel succesvol. Honderden fietsers hebben inmiddels de provinciegrens van Drenthe gevolgd. We kregen veelvuldig de vraag: komen er meer Rondjes? Voor ons het bewijs dat het ‘principe’ van het Rondje goed is. Daarom zijn we verder gegaan met Rondje Groningen en gaan we nú aan slag met Rondje Friesland.”, vertelt Hetty Luppes.
Mooie bijkomstigheid is dat de Rondjes zijn te combineren, op verschillende plekken kan de fietser overstappen naar de andere route. Erik: “Daarmee ontstaat ineens een fietsroute van zo’n 660 kilometer, dat is wat langeafstandfietsers willen! En als Rondje Friesland klaar is ontstaan er nog meer mogelijkheden. Een verrijking voor het fietsaanbod van Noord-Nederland.” Een aanwinst dus voor de noordelijke recreatieve en toeristensector. Fietsers moeten immers eten, drinken én overnachten. Een win-win situatie dus.
Particulier initiatief
De fietsrondjes zijn een initiatief van Erik en Hetty Luppes. Als ‘Drentse Fietsers’ delen ze hun eigen fietservaringen graag met anderen. Hieruit ontstond het idee van Rondje Drenthe. De uitgave van Rondje Groningen werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Vrienden op de Fiets, een organisatie waarbij 6000 gastadressen zijn aangesloten om wandelaars en fietsers onderdak te bieden. Met het Fiets en Wandelfonds steunen zijn (particuliere) initiatieven die een het fiets- en wandelklimaat in Nederland bevorderen.