Museum Møhlmann in Appingedam verwerft tekening Jan Mankes

Appingedam – Museum Møhlmann in Appingedam heeft onlangs een werk van de Nederlandse kunstschilder en graficus Jan Mankes (1889-1920) gekocht.

De tekening Douwe en Face, van de Friese landarbeider, houthakker en tuinman Douwe de Groot, is mogelijk de laatste tekening van Jan Mankes (1889-1920) die nog tot voor kort in de kunsthandel te koop was. Het is een tekening uit 1915 die al sinds het begin bekend was in de Mankesliteratuur, maar – vreemd genoeg – nog nooit in een uitgave werd afgebeeld. Omdat hij uit een particuliere collectie komt, is hij bij de liefhebbers dan ook vrijwel onbekend. Museum Møhlmann kocht het werk voor het eigen Mankes Kabinet.

Toch zal het daar nog niet direct tentoongesteld worden. Dat gaat volgend jaar gebeuren. Want dan is het op 23 april precies 100 jaar geleden dat Mankes aan tbc op 30-jarige leeftijd overleed. Van april tot september 2020 laat Museum Møhlmann in een brede tentoonstelling de wereld van en rond Jan Mankes zien. Met natuurlijk deze bijzondere tekening. Maar ook met enige nooit geziene of tentoongestelde realia uit het bezit van Jan Mankes zelf. Zoals bijvoorbeeld de authentieke ‘Rembrandtschelp’ die hij herhaaldelijk afbeeldde. En dat zal volgend jaar zal niet de enige verrassing blijken

Back to top button