Appingedam – De Stichting Weer- en Sterrenkunde organiseert op woensdag 11 december een lezing getiteld: “Klimaat, klimaatverandering en de KNMI’23 scenario’s.”
De lezing wordt verzorgd door klimaatdeskundige Andreas Sterl en vindt plaats in Passe Partout, Opwierderweg 57 in Appingedam. De aanvang is om 19:30 uur. Voor donateurs is de toegang gratis, terwijl belangstellenden een bijdrage van €8 wordt gevraagd. Aanmelden wordt aangeraden vanwege de beperkte zitplaatsen en kan via het secretariaat: secretariaat@sws-eemsmond.nl.
Klimaatverandering en de toekomst
Het klimaat is aan het veranderen, met name door de toename van broeikasgassen in de atmosfeer. Dit leidt tot wereldwijde opwarming, maar er verandert meer dan alleen de temperatuur. Ook andere weerselementen, zoals neerslagpatronen, worden beïnvloed. Maar wat betekent dit concreet voor Nederland?
De KNMI’23 klimaatscenario’s, uitgebracht in oktober 2023, geven inzicht in de verwachte gevolgen van klimaatverandering op lokaal niveau. Zo wordt het in Nederland warmer, droger in de zomers, natter in de winters en blijft de zeespiegel stijgen.
Tijdens de lezing neemt Sterl het publiek mee in de werking van het klimaatsysteem en de gevolgen van menselijk handelen, zoals het verbranden van fossiele brandstoffen. Daarbij worden complexe thema’s als het broeikaseffect, de opwarming van 1,5 graden in de afgelopen 150 jaar, en de impact op gletsjers en de zeespiegel op een toegankelijke manier uitgelegd.
Over de spreker
Andreas Sterl studeerde natuurkunde aan de universiteit van Kiel en promoveerde in stromingsleer aan de universiteit van Karlsruhe. Na zijn werk bij het Max-Planck-Instituut voor Meteorologie in Hamburg, kwam hij in 1991 bij het KNMI. Hier richtte hij zich vooral op de interactie tussen oceaan en atmosfeer en de effecten hiervan op het klimaat. De afgelopen vijf jaar werkte hij aan de ontwikkeling van de KNMI’23 klimaatscenario’s, een belangrijke leidraad voor het begrijpen van klimaatverandering in Nederland.
Deze boeiende lezing biedt een unieke kans om meer te leren over de toekomst van ons klimaat en de rol van wetenschap in het vormgeven van beleid.