Delfzijl – In december verscheen het kijkboek De kerk als tijdmachine. De Kredietunie Eemsregio schenkt nu iedere school in de vier gemeentes die het werkgebied van de Kredietunie omvatten, twee kijkboeken (Delfzijl, Loppersum, Eemsmond en Appingedam). Op vrijdag 18 januari zal het bestuur van de Kredietunie de boeken persoonlijk overhandigen op één school in iedere gemeente, samen met medewerkers van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).
Het kijkboek ‘De kerk als tijdmachine’ laat in twaalf tijdvakken de geschiedenis van kerken zien door de eeuwen heen, van de lege wierde tot de multifunctionele kerk. De tekeningen, ingekleurd met verf, zijn gemaakt door kunstenaar Stefan de Keijser. Iedere tekening heeft een eigen sfeer, passend bij de tijd. Eenvoudige boerderijen veranderen in steenhuizen en later borgen, grasland wordt industrieterrein. Verschillende historische elementen worden op informatieve en humoristische wijze uitgelicht in de teksten van Martin Hillenga. De vormgeving van het boek is van de hand van Jelle F. Post.
De Kredietunie Eemsregio investeert met deze actie in de jeugd in het gebied. De bedrijven die aangesloten zijn bij de Kredietunie Eemsregio ontwikkelen het gebied met hun ondernemingen. Met deze actie hoopt de Kredietunie dat de jeugd meer kennis krijgt van de unieke kenmerken en identiteit van de eigen omgeving, en hun trots op dit gebied wordt gestimuleerd. Door deze bijzondere gift krijgen alle scholen in de vier gemeenten de kans te genieten van het kijkboek, en er met educatieve projecten mee aan de slag te gaan.
Dit is niet alleen een cadeautje voor de scholen, maar ook voor de SOGK die het initiatief nam tot deze uitgave. Toepasselijk, omdat de Stichting in 2019 haar vijftigste verjaardag viert en de Kredietunie vijf jaar bestaat. Op vrijdag 18 januari gaat voorzitter Fred Bagnay met de SOGK op pad langs vier scholen om de boeken persoonlijk te overhandigen. Dit betreft de volgende scholen: OBS Jan Ligthart, OBS Hiliglo, GBS Dr. R.J. Damschool en OBS Abt Emo.
In Museum Klooster Ter Apel zijn de originele tekeningen uit ‘De kerk als tijdmachine’ nog tot en met 17 februari te zien in de gelijknamige tentoonstelling.