Jeugdpakket activiteiten kunnen doorgaan tijdens lockdown

Den Haag – De lockdown levert nieuwe uitdagingen op voor gemeenten om voor en met jongeren veilige activiteiten te organiseren die meer perspectief bieden in coronatijd. Het kabinet heeft daar bijna 60 miljoen euro voor beschikbaar gesteld. Gelukkig is er nog veel mogelijk. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) roept gemeenten op om goed te kijken naar elkaars creatieve ideeën en in gesprek te blijven met jongeren over waar ze zelf behoefte aan hebben.

Wat kan er wel?
Voor jeugd tot 18 jaar zijn sportactiviteiten in de buitenlucht onder begeleiding nog steeds mogelijk. Voorbeelden hiervan zijn de Wintergames, voetbaltoernooien en het openstellen van sportverenigingen voor leden en niet-leden. De organisatoren van de Wintergames hebben besloten hun sportactiviteiten te verdelen over de hele winterperiode tot 1 maart. Ook kunnen jongerenwerkers voor kwetsbare jongeren uit achterstandswijken (of risicogroepjongeren) indoor activiteiten organiseren in de gebruikelijk jongerenwerklocaties zoals buurthuizen en wijkcentra. Daarnaast kunnen ook online-activiteiten en evenementen doorgang vinden. Voorbeelden hiervan zijn gamewedstrijden, nieuwsjaarquiz Join Us en digitale ontmoetingsplekken, zoals de Leidse Burcht.

30 voorbeelden van projecten
Op de website van de Vereniging Nederlandse Gemeenten zijn inmiddels zo’n 30 ideeën en projecten verzameld waar vanuit gemeenten aan wordt gewerkt in het kader van het Jeugdpakket. Een praktisch stappenplan over hoe gemeenten dit kunnen aanpakken staat hier: https://www.nji.nl/nl/coronavirus/Gemeenten/Oud-en-nieuw-2020-activiteiten-voor-jongeren. Gemeenten krijgen het budget in januari uitgekeerd. Het is de bedoeling dat het wordt ingezet voor activiteiten vanaf de Kerst tot april.

Mentale ondersteuning voor jongeren
In deze coronatijd ervaren jongeren meer mentale gezondheidsproblemen dan andere leeftijdsgroepen. Daarom wordt binnen het Jeugdpakket ook ingezet op de mentale gezondheid van de jeugd, o.a. door te zorgen voor beschikbaarheid van laagdrempelige (digitale) hulp. Als jongeren last hebben van somberheid of angstgevoelens dan kunnen ze laagdrempelige hulp vinden via: Jongeren Hulp Online | Vind direct anoniem hulp, waar zes organisaties snel, anoniem en gratis hulp bieden.

Back to top button