Jan Snel verdubbelt aardbevingsbestendige wisselwoningen in Loppersum

Loppersum – Jan Snel heeft de aardbevingsbestendige woningen in Loppersum verder uitgebreid in opdracht van Nationaal Coördinator Groningen (NCG). De zogeheten wisselwoningen zijn bedoeld voor bewoners die tijdelijk niet in hun eigen huis kunnen wonen wegens versterkingswerkzaamheden aan hun eigen huis.

Met de oplevering van de nieuwe woningen verdubbelt het aantal modulaire woningen in het dorp van 25 naar ruim 70. De wisselwoningen zijn opgeleverd aan de Zwartelaan en de Wirdumerweg.

Modulair en modern
Alle woningen van Jan Snel in Loppersum hebben een moderne uitstraling en een traditionele, bakstenen gevel. Hierdoor passen de woningen beter in het totale straatbeeld en ontstaan er geen drukke kleurencombinaties. Daarnaast zijn de woningen ruimer opgezet, met bijvoorbeeld meerdere twee-onder-een-kapwoningen, bredere looppaden en meer afstand tussen de woningen.

Barry Dolk, projectmanager bij Jan Snel, is erg te spreken over de werkzaamheden in de Groningse gemeente: “We hebben eerder al 25 wisselwoningen gerealiseerd in Loppersum. Met de oplevering van twee andere projecten in het dorp, komt die teller nu op 70 woningen te staan. Dankzij onze snelle bouwmethode, leveren we een project vaak binnen 20 weken volledig op. Zo kunnen we mensen eerder een hoogwaardig en veilig onderkomen bieden wanneer ze dat nodig hebben.”

Bestand tegen aardbevingen
De modulaire constructie van de wisselwoningen in de gehele regio voldoet aan de geldende Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) voor aardbevingsbestendig bouwen. Alle onderdelen worden onder gecontroleerde omstandigheden in eigen fabrieken geproduceerd. Door deze slimme manier van bouwen, is de foutmarge minimaal.

Om de woningen aardbevingsbestendig te maken, zijn deze door Zonneveld Ingenieurs en Jan Snel op een aantal essentiële plaatsen constructief verzwaard. De trillingen worden daardoor opgevangen in de constructie van de woning. Tegelijkertijd hoeft er geen ‘base isolation’ in de fundering aangebracht te worden.

Duurzaam aspect
Daarnaast zijn de woningen volledig circulair. Dit houdt in dat de woningen na de gebruiksperiode opnieuw ingezet kunnen worden op een andere locatie. Ook is het mogelijk om alle gebruikte materialen te hergebruiken voor nieuwe projecten. Dat betekent een aanzienlijke winst op het gebied van schoner bouwen. Hierdoor zijn de wisselwoningen in Loppersum een stuk duurzamer. Naar verwachting worden de woningen eind juli betrokken door de eerste bewoners.

Back to top button