Groningen – Welke invloed heeft de ontwikkeling van zon- en windenergie op onze provincie? Wat betekent dit voor inwoners? Op deze en andere vragen krijgen zij donderdagavond 25 maart een antwoord. Regionale Energiestrategie Groningen (RES) organiseert dan een digitale bijeenkomst met de laatste actuele informatie over de verduurzamingsplannen in onze provincie. Inwoners kunnen hierop hun mening geven. De bijeenkomst start om 20 uur en duurt tot 21.15 uur. Aanmelden is nodig en kan via www.resgroningen.nl
Wat kunnen inwoners verwachten op deze avond? Zij krijgen korte presentaties over wat de RES nu eigenlijk is, wat de rol is van de betrokken gemeenten, wat is het huiswerk van RES en niet in de laatste plaats waar heeft en kan de inwoner zelf invloed uitoefenen.
Programma
Tijdens de digitale informatiebijeenkomst zijn er diverse personen aanwezig die een korte toelichting zullen geven en tevens het ‘vaste panel’ van de avond zullen vormen. T.w. Hielke Westra, voorzitter stuurgroep RES Groningen, Annemarie Rook, projectleider Projectteam RES Groningen, Jaap van Mannekes, wethouder gemeente Pekela, Kristel Rutgers, wethouder gemeente Het Hogeland, Brenda Harsveld, Groninger Energiekoepel, Greetje Bronsema, Strategisch Adviseur Energietransitie Enexis en Wim Elving, lector Energie & Communicatie Hanzehogeschool. De presentatie van de avond is in handen van Mathilde Lubbers.
Inwoners kunnen voorafgaand aan de bijeenkomst al vragen stellen en krijgen dan tijdens de avond een antwoord. Vragen stellen op de avond is ook mogelijk. De presentator zal bij het begin van de avond uitleggen hoe dat technisch mogelijk is.
RES 1.0
Op dit moment wordt er gewerkt aan een RES 1.0. In de RES 1.0 wordt onder meer gekeken naar hoe inwoners kunnen profiteren van de plannen voor het opwekken van duurzame energie. Bijvoorbeeld doordat zij mede-eigenaar worden van een zonneveld. Ook kijkt de energieregio naar wat de RES kan betekenen voor de economie en de werkgelegenheid.
Regionale Energiestrategie
Dertig RES-regio’s in Nederland, waaronder Groningen, geven gezamenlijk invulling aan een deel van de afspraken uit het Klimaatakkoord om ervoor te zorgen dat we in 2030 49% minder CO2 uitstoten dan in 1990.
De regio’s staan voor de opgave in 2030 jaarlijks gezamenlijk tenminste 35 terawattuur (TWh) elektriciteit te produceren die is opgewekt uit wind en zonne-energie op land.