Herfstvakantie weer Nederland: wisselvallig herfstweer op komst

Nederland – De herfstvakantie voor regio noord staat voor de deur. Vandaag is het vrij zacht voor de tijd van het jaar met middagtemperaturen van 14 tot 20 graden. Vrijdag en zaterdag krijgen we juist te maken met koud herfstweer met van tijd tot tijd regen. Hierna stijgt de temperatuur weer flink, maar blijft het wisselvallig met dagelijks kans op buien of perioden met regen.  

Regio midden en zuid hebben deze week al herfstvakantie en voor veel mensen was het weer even wennen, maar de winterjas kon in de vroege uren weer aan. Waar we vorige week nog te maken hadden met uitzonderlijk warm oktoberweer was daar deze week geen sprake meer van. We noteerden maandag nog zelfs de eerste grondvorst van het jaar en overdag werd het niet veel warmer dan een graad of 13.

Vandaag wordt de warmste dag van de week, althans voor het zuiden van het land, want daar kan het 18 tot lokaal 20 graden worden. Dat is weer een stuk hoger dan de gebruikelijke waarden. Halverwege oktober zijn temperaturen van 14 of 15 graden normaal. In het midden van het land is het 17 of 18 graden. Er staat een matige zuidoostenwind. In het noordoosten van het land is de wind oostelijk, kouder en daardoor wordt het niet warmer dan 10 tot 13 graden. Er is veel bewolking en vooral in het noorden en westen valt af en toe wat regen.

Guur herfstweer
Vrijdag, wanneer de herfstvakantie voor regio noord van start gaat kan de winterjas weer uit de kast. Een stevige oostenwind voert beduidend koudere lucht naar ons land en dit zorgt voor een scherpe temperatuurdaling. De hoogste temperaturen worden waarschijnlijk in de nacht naar vrijdag al genoteerd. Gedurende de dag stroomt koudere lucht het land binnen en overdag is het in het noorden slechts een graad of 8. De gevoelstemperatuur ligt dan tussen 1 en 4 graden. In het uiterste zuiden kan het nog 13 of 14 graden worden voordat de temperatuur een paar graden daalt. De bewolking overheerst met langdurige perioden met regen. Kortom: heel uitnodigend is het niet om naar buiten te gaan.

Zaterdag raken we de koude oostenwind kwijt. De wind neemt af en draait naar een zuidelijke richting en daardoor wordt het 10 tot 13 graden. Wederom valt er van tijd tot tijd regen en krijgen we de zon niet of nauwelijks te zien.

Vrij normaal oktoberweer
Hierna stijgt de temperatuur weer en gaan we een periode tegemoet met vrij normaal oktoberweer. Zondag wordt het 13 tot 15 graden. In de nieuwe week kan het in het zuidoosten een graadje warmer worden.

De wind draait naar het zuidwesten en dit zorgt voor een wisselvallig weerbeeld met dagelijks kans op buien of gebieden met regen die over het land trekken. Toch zijn er ook af en toe droge dagdelen waarbij de zon schijnt. Dan is het meteen prima weer om eropuit te trekken. 

Bron
Weeronline
Back to top button