24.7 C
Delfzijl
18 juni 2021 18:02

Gronings Vuur in Appingedam, Loppersum en Delfzijl: #thuisinEemsdelta

spot_img

Appingedam – Na een reis van ruim een jaar is het reizend cultuurproject Gronings Vuur beland in de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum, die na 1 januari de nieuwe gemeente Eemsdelta zullen vormen.

Gronings Vuur reisde de afgelopen anderhalf jaar van gemeente naar gemeente in de provincie Groningen. Met muziek, dans, fotografie, gedichten, gesprekken en kunst laten cultuurmakers (amateur én professional) zien wat er zich in de provincie afspeelt. Gronings Vuur is in opdracht van de provincie Groningen ontwikkeld om de culturele infrastructuur in de provincie te versterken. In iedere gemeente wordt een andere theatermaker gevraagd om de resultaten van het proces in een eindpresentatie te gieten. In deze laatste editie is dat Karlijn Benthem.

#thuisinEemsdelta
Gronings Vuur onderzoekt wat er nodig is om mensen zich thuis te laten voelen. In je eigen huis, je dorp of in de nieuwe gemeente Eemsdelta? Ze vragen inwoners en cultuurmakers mee te doen.

Inwoners van de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum vragen ze: vertel hoe jij je thuisvoelt. Wat is voor jou belangrijk om je thuis te voelen? Wat moeten we niet vergeten uit het verleden en wat is belangrijk voor de toekomst? Je kunt dit vertellen door middel van een object (dit mag een ding zijn, zoals een meubelstuk, maar ook een gedicht, recept of een lied).

Van de ingeleverde verhalen en objecten gaan cultuurmakers uit de regio (kunstenaars, dichters, schrijvers, zangers, fotografen etc.) een ‘Van-3-naar-1-kunstwerk’ maken. Cultuurmakers krijgen drie objecten en de bijbehorende verhalen, uit elke gemeente één. De cultuurmaker maakt hier een nieuw geheel van.

Online Zoom Bingo
De #thuisinEemsdelta kunstwerken kunnen vervolgens weer gewonnen worden door deelnemers aan de theatrale online Zoom Bingo. Deze online Zoom Bingo wordt gehouden vanuit voormalig café Het Anker in Delfzijl op zaterdagavond 12 december. #thuisinEemsdelta muziek is te horen tijdens de Bingo, daar wordt de komende twee maanden hard aan gewerkt door jongeren uit de regio. De kunstwerken zullen tussen 10 en 16 december ook te zien zijn in Het Anker in Delfzijl. Karlijn Benthem wil op deze manier het #thuisinEemsdelta-gevoel samen met de inwoners tastbaar maken!

Hoe kunnen inwoners meedoen? 
– door een object dat voor jou #thuisinEemsdelta symboliseert aan te melden via: contact@groningsvuur.nl
– jongeren tussen 12-20 kunnen meedoen met het maken van muziek via gratis workshops van DeClick (De Rijdende Popschool). Aanmelden kan via: www.declick.nl/aanmelden
– door mee te helpen om Het Anker in Delfzijl ‘bingo-klaar’ te maken: contact@groningsvuur.nl

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,254VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Mode 2021Mode 2021
Design en lifestyleDesign en lifestyle
DierDier
KlussenKlussen
AutoAuto
TuinTuin
WonenWonen

Populaire berichten