Groninger gemeenten minst ruimhartig bij toekenning Energietoeslag

Groningen – Ook dit jaar komen veel Groningers in de knel door hun torenhoge energierekening. Huishoudens met een laag inkomen kunnen daarom een energietoeslag over 2023 aanvragen. De voorwaarden verschillen enorm per gemeente, blijkt uit eigen onderzoek van Independer. Ten opzichte van andere provincies, hebben Groningse gemeenten het vaakst een strenge inkomensgrens. Inwoners die iets hogere inkomsten hebben, kunnen hierdoor buiten de boot vallen.

De regering adviseert om de energietoeslag over 2023 uit te keren aan huishoudens met een inkomen tot circa 120% van de bijstandsnorm. Gemeenten kunnen ervoor kiezen om deze inkomensgrens te verhogen en 29,2% van de Nederlandse gemeenten doet dit ook. Huishoudens met een iets hoger salaris hebben hier ook recht op de volledige energietoeslag. 

In Groningen gebeurt dit veel minder vaak: hier heeft slechts 10% van de gemeenten een (iets) ruimere inkomensgrens dan de door de regering aanbevolen richtlijn. Het gaat om één gemeente, namelijk Midden-Groningen. Hier geldt een inkomensgrens van maximaal 125% van de bijstandsnorm. 

In stad Groningen is er een tussenoplossing voor inkomens die tot en met 140% van de bijstandsnorm verdienen. Zij krijgen ook een energietoeslag, maar een veel lager bedrag (€400).

In andere gemeenten krijgen inwoners ruimer de tijd om de energietoeslag over 2023 aan te vragen: soms kan dit zelfs tot 30 juni 2024. Benieuwd hoe het precies zit in jouw gemeente? Check dan hier het onderzoek van Independer.

Bron: Independer

Back to top button