Equinor en Linde bundelen krachten voor koolstofarm waterstofproject in de Eemshaven

Eemshaven – Equinor en Linde hebben de handen ineengeslagen door het ondertekenen van een projectontwikkelingsovereenkomst voor de gezamenlijke realisatie van het H2M Eemshaven koolstofarme waterstofproject in Nederland. In dit partnerschap zal Equinor zorgen voor de koolstoftransport- en opslagcapaciteit en tevens koolstofarme waterstof op de markt brengen. Linde, aan de andere kant, zal verantwoordelijk zijn voor de bouw, mede-eigendom en exploitatie van de waterstofproductie- en CO2-afvang- en -overdrachtfaciliteit.

Het project heeft als doel een faciliteit te ontwikkelen in de Eemshaven waar aardgas uit Noorwegen wordt omgezet naar koolstofarme waterstof, inclusief CO2-afvang en -opslag (CCS). Meer dan 95 procent van de resulterende CO2 zal veilig en permanent worden afgevangen en opgeslagen onder de zeebodem voor de kust van Noorwegen. De verwachting is dat de productie eind 2028 van start gaat, waarbij de waterstoffabriek zal worden aangesloten op geplande waterstofpijpleidingen op het land, zowel in Nederland als Duitsland.

Grete Tveit, senior vice-president voor koolstofarme oplossingen bij Equinor, benadrukte het belang van het H2M Eemshaven-project in de bredere strategie om tegen 2035 de waterstofproductie te vergroten in drie tot vijf grote industriƫle clusters in Europa. Tveit merkte op dat de ervaring van Linde in de ontwikkeling, uitvoering en exploitatie van waterstof- en koolstofafvanginstallaties een waardevolle aanvulling vormt op de competenties van Equinor op het gebied van energiemarketing en CCS. Samen streven ze ernaar koolstofarme waterstof te produceren, wat een betrouwbare en schone energievoorziening voor Europa moet waarborgen.

Back to top button