Delfzijl – Delfzijl krijgt er binnen enkele jaren een permanente trekpleister bij. De aanbesteding voor het strandpaviljoen op het stadsstrand is officieel gegund aan het lokale bedrijf EemsDelta Events. Daarmee mag het bedrijf het ontwerp verder uitwerken, de bouw aansturen en straks zelf het paviljoen exploiteren.
‘We hebben de aanbesteding gewonnen,’ zegt mede-eigenaar Siewert van der Zweep enthousiast. ‘Het contract tekenen we waarschijnlijk op 1 of 15 september. Daarna kunnen we echt doorpakken: het bouwproces voorbereiden, de financiering rondmaken en een aannemer kiezen die het paviljoen gaat bouwen.’
De komst van het paviljoen past in de bredere kustvisie van Delfzijl. Na de aanleg van het stadsstrand, de boulevard en de voetgangersbrug naar het centrum wordt met dit horecagebouw een volgende stap gezet richting een volwaardige badplaats.
Strenge eisen: licht, transparant en duurzaam
Al sinds 2017 werkt EemsDelta Events aan plannen voor deze plek. Dat het project er nu echt mag komen, is het resultaat van een Europese aanbesteding met stevige voorwaarden.
‘Het mocht absoluut geen schreeuwerig gebouw worden,’ legt Van der Zweep uit. ‘Het moest passen bij het open karakter van het strand. Je moet er straks omheen kunnen lopen en overal zicht houden op het water. Het dak is eigenlijk de vijfde gevel, zonder uitsteeksels.’
Het ontwerp combineert veel hout en glas, een open keuken en een lange gang met tafeltjes en stoeltjes. Zo kunnen gasten straks overal genieten van het uitzicht. Op het dak komen 73 zonnepanelen, waarmee het paviljoen volledig in zijn eigen stroom voorziet.
Werkgelegenheid en producten van dichtbij
Naast een plek om een hapje en drankje te doen, wordt het paviljoen vooral ook een motor voor de lokale economie. ‘We verwachten omgerekend tussen de vijftien en twintig fulltimebanen, ‘zegt Van der Zweep. ‘De meeste mensen zullen parttime weken en in de zomer zijn er natuurlijk oproepkrachten nodig: een team van zo’n 50 mensen is realistisch.’
Ook op de menukaart wil EemsDelta Events Delfzijl en omstreken terug laten komen. ‘We willen zoveel mogelijk werken met producten uit de regio: rucola van zilte grond uit Lauwersoog, misschien zelfs iets met zeewier. Dat is toch de groente van de toekomst. Van de boerderij tot op het bord, dat is wat goed zou passen op deze plek. Maar we gaan het natuurlijk niet zelf doen. Dit is echt een fantastische kans voor een stel jonge professionals die zin hebben er echt iets moois van te maken.’ Verder krijgt het paviljoen twee zalen die verhuurd kunnen worden voor feesten, bijeenkomsten en vergaderingen. Zo blijft er ook in de winter reuring.
Gebouwd voor storm én toekomst
Het paviljoen wordt straks neergezet voor een periode van achttien jaar. Dat hangt samen met de geplande dijkverhoging rond 2043. ‘Tot die tijd moet het gebouw volledig stormproof zijn, ’legt Van der Zweep uit.
De totale investering ligt rond de anderhalf miljoen euro. Die wordt gefinancierd met een mix van eigen middelen, bankleningen en subsidies. ‘We moeten dat nog helemaal afronden, maar nu we de gunning binnen hebben kunnen we door. Idealiter beginnen we in 2026 met bouwen, maar realistischer is 2027. Dan staat het er, en dan ook echt goed.’
Blik op de toekomst
Het is een zwoele zomerdag in 2027. De zon schittert op het water van de Eems. Kinderen rennen met schepnetten door het zand. Er klinkt muziek en zacht gekeuvel. De geur van versgebakken vis en zonnebrand. Gelach. Op de boulevard staan foodtrucks en kraampjes met leuke spulletjes en souvenirs. Op het terras klinken glazen. ‘Een beetje zoals Scheveningen,’ droomt Van der Zweep hardop, ‘maar dan op z’n Delfzijls.’
Feiten & cijfers
Planning: contract waarschijnlijk september 2025, eerste paal mogelijk in 2026
Investering: € 1,5 miljoen, via eigen middelen, bank en subsidies
Duurzaamheid: 73 zonnepanelen, volledig zelfvoorzienend in energie
Gebouwd voor: 18 jaar, tot dijkverhoging rond 2043
Werkgelegenheid: 15-20 fte jaarrond, zomers zo’n 50 medewerkers
Delfzijl wordt steeds mooier als we het samen doen
Voor Siewert van der Zweep is het duidelijk dat dit project meer moet gaan worden dan een mooie horecazaak. Hij woont al sinds 1988 in Delfzijl, kent het horecavak door en door en ziet hoeveel potentie het kustgebied heeft. ‘Wat ik het mooiste vind? Dat we dit niet alleen doen. We hebben hier fantastische collega-ondernemers. Samen kunnen we van Delfzijl een plek maken die sterker is, dan ieder voor zich.’