De visie van Covey op persoonlijk leiderschap

Nederland – FranklinCovey staat bovenaan de lijst van  organisaties als het gaat om trainingen op zakelijk gebied. Eén van de belangrijkste peilers van Covey is persoonlijk leiderschap. Om effectief leiding te kunnen geven aan een organisatie, dien je dit eerst op persoonlijk niveau te kunnen.

Om de meeste potentie uit een werknemer te halen, is een persoonlijke aanpak het beste. Het bekende Covey model kan je hierin bijstaan. Aan de hand van zeven punten wordt geëtaleerd hoe je effectief leiding kunt geven. Bekijk meer informatie over Covey en persoonlijk leiderschap.

Wat zijn de zeven eigenschappen van effectief en persoonlijk leiderschap?

Hieronder vertellen we je meer over de zeven eigenschappen uit het Covey model die er voor moeten zorgen dat je zowel effectief als op een persoonlijke wijze leiding kan geven. We bespreken ze hieronder in meer detail.

Wees proactief

Een proactieve houding is voor een leidinggevende van groot belang. Je kunt niet passief zijn wanneer je een organisatie wilt leiden. Dit leidt tot een lakse houding onder je werknemers. Wees proactief en grijp in als het nodig is. Creëer een cirkel van invloed en handel vanuit hier proactief.

Begin met het eind in gedachten

Een ander belangrijk punt van zowel effectief als persoonlijk leiderschap is dat je moet denken in resultaten. Daarom begin je met het eind in gedachten. Waar wil je naartoe en hoe kun je dit punt bereiken? Zo kun je doelen stellen die realistisch haalbaar zijn en schep je de mogelijkheden voor alle werknemers om de beste resultaten te bereiken.

Belangrijke zaken eerst

Wanneer je weet waar je naartoe wilt werken, weet je ook wat je dient te prioriteren. Werknemers houden van duidelijkheid. Als je goed aangeeft wat het belangrijkst is, zorgt dit ervoor dat mensen effectiever kunnen werken. Je biedt hen handvatten die helpen om een duidelijke planning te maken. De belangrijke zaken blijven de prioriteit, zodat de waan van de dag niet leidend wordt.

Denk win – win

Het is goed om altijd te denken in oplossingen die het meest voordelig zijn voor de alle partijen. Je wilt een win – win situatie doen ontstaan. Als je op persoonlijk niveau een conflict wilt oplossen tussen twee medewerkers, wil je een eindresultaat laten ontstaan waarbij iedereen tevreden is.

Eerst begrijpen, dan begrepen worden

In vroegere tijden was de baas de baas. Er werd minder persoonlijk gehandeld, alleen begrepen worden was van belang. Tegenwoordig is dit anders. Nu staat het begrijpen van de werknemer voorop. Vanuit dit begrip kun je als leidinggevende pas begrepen worden.

Creëer synergie

Een persoonlijke aanpak zorgt ervoor dat een team beter kan renderen. Je wilt chemie tussen de teamleden laten ontstaan. Dit kan onder meer ontstaan omdat mensen en hun respectievelijke functies goed op elkaar aansluiten. Maar ook via socializen kan er meer synergie en meer chemie binnen een team ontstaan.

Houd de zaag scherp

Alleen maar werken is voor niemand goed. Een botte zaag is minder effectief dan een scherpe zaag. Daarom is het van belang om een goede balans te vinden tussen werk en privé, tussen je baan en plezier. Zo houd je je energie op peil en ga je met meer plezier naar je werk, waar je vervolgens ook beter kunt renderen. Benieuwd naar hoe je jouw eigen persoonlijk leiderschap kunt verbeteren? Lees hier meer.

Back to top button