Appingedam – Op zaterdag 21 mei toont het festival Terug naar het begin opnieuw de schoonheid van het Groninger landschap. Met de historische binnenstad van Appingedam en de omliggende wierdedorpen als ideaal festivalterrein, ontdekt het publiek in 12e en 13e eeuwse kerkjes een gevarieerd programma. De bezoeker heeft de keuze uit ruim 20 artiesten, en stelt eigen routes samen langs muziek-, theater- en poëzieoptredens. Zo zingt Lucky Fonz III persoonlijke nummers in het kerkje van Godlinze, brengt dichter Tjitske Jansen poëtische verhalen in de kerk van Krewerd en gaat in de synagoge van Appingedam de nieuwe voorstelling van theater De Steeg in première: Dag Boek! Met een uitverkochte editie in 2015, is Terug naar het begin uitgegroeid tot de publiekstrekker van Noord-Groningen. De kaartverkoop is gestart: tickets zijn te verkrijgen via www.terugnaarhetbegin.nl, met vroege-vogel-korting tot 1 mei!
Leven in verhalen
Elke editie van Terug naar het begin heeft een ander thema: dit jaar duikt het publiek de diepte in met ‘Leven in verhalen’. Zo proeft de bezoeker met de muziekprogramma’s van ‘Van Binnenuit’ heel even hoe het is in een verhaal te leven van een andere cultuur. Zangeres en pianiste Karsu Dönmez, de Oekraïense bayan-virtuoos Oleg Lysenko en wereldmuziekgroep Parne Gadje nemen luisteraars mee op reis. De kerk van Uitwierde staat in het teken van ‘Ongemakkelijk Verhalen’. Rense Sinkgraven gaat in gesprek met spraakmakende auteurs als Mensje van Keulen, Inge Schilperoord en oud stadsdichter van Amsterdam F. Starik. Soms worden verhalen het beste verteld ‘Zonder Woorden’. Dit ervaart het publiek met de filmische stukken van pianist Joep Beving in de monumentale Kabzeël in Appingedam, saxofonist Yuri Honing speelt nummers van zijn nieuwe album Desire in de kerk van Holwierde of de workshop Storytelling met Shostakovich van Marnix van de Poll in de kerk van Opwierde. De aftrap is inmiddels traditie geworden: Henk van Os – Universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam – en journalist/dichter Marjoleine de Vos luiden ’s ochtends het festivalthema in: De Vos vertelt over het fenomeen dat we van alles een verhaal maken; Van Os neemt het publiek mee naar het begin van de schilderkunst, met verhalen over één van de beroemdste heiligen ter wereld: Franciscus van Assisi.
Betrokken bewoners
Met de groeiende aandacht voor de dorpen en kerken ziet Terug naar het begin steeds meer haar maatschappelijke rol. De bewoners zijn actief betrokken bij de organisatie van het festival: zo laten de Krewerders tijdens het festival zien dat Krewerd een bruisend dorp is met tal van nieuwe culturele en economische initiatieven. In Loppersum grijpen kunstenaars Eveline van Duyl en Itamar Kool het festival aan voor het ontwikkelen van een bijzonder kunstproject, door verhalen van vluchtelingen in het Groninger land te verzamelen. In samenwerking met de ondernemers van Appingedam wordt het winkelend publiek met Snuuster’n & Luuster’n verrast met akoestische optredens in de winkels, terwijl de achtertuin van de grote Nicolaïkerk omgetoverd wordt tot De Proeftuin: de ontmoetingsplek van het festival. Naast eten en drinken, is het met optredens in de muziekkoepel de plek voor jong talent en zorgt IVAK de Cultuurfabriek voor leuke kinderworkshops.