Groningen – Om de impact van corona op Groningers in beeld te brengen, voerde Sociaal Planbureau Groningen gedurende de coronacrisis verschillende onderzoeken uit. Nu zijn de uitkomsten bekend van het derde corona onderzoek, uitgevoerd halverwege 2021. Via het Groninger Panel is inwoners gevraagd de balans op te maken van de coronacrisis. Uit het onderzoek blijkt dat Groningers zich het meest zorgen maken over gezondheidszorg en onderwijs. Naast uitdagingen zien Groningers ook kansen. Een derde van de Groningers wil namelijk ook na de coronacrisis meer thuiswerken. Daarnaast is de sociale rust en ruimte en de verhoogde aandacht voor milieu en klimaat iets wat Groningers koesteren.
Blijvend zorgen over gezondheidszorg en onderwijs
Groningers maken zich vooral zorgen over de gezondheidszorg en het onderwijs. 1 op de 5 Groningers heeft een verslechterde gezondheid en 6% van de Groningers en heeft te maken gehad met uitgestelde zorg. Corona heeft kwetsbaarheden in het zorgsysteem blootgelegd. Dat is ook wat inwoners van Groningen zorgen baart. Een overgrote meerderheid van de panelleden geeft aan dat extra aandacht voor de wachttijden, bereikbaarheid en kwaliteit van de zorg (meer dan) welkom is. Daarnaast denkt een groot deel van de Groningers zelf te kunnen werken aan een gezonde leefstijl. Ook het onderwijs verdient extra aandacht volgens de panelleden. De kansenongelijkheid en (mentale) problemen zijn toegenomen bij kwetsbare jongeren.
Wat Groningers anders willen gaan doen
De coronacrisis heeft in Groningen niet alleen maar voor uitdagingen gezorgd. Een derde van de Groningers wil ook na de coronacrisis meer thuiswerken. Daarnaast is de sociale rust en ruimte die is ontstaan iets wat Groningers koesteren. Minder sociale verplichtingen, meer genieten van eigen huis en gezin en de bewustwording dat je niet ergens heen hoeft om het leuk te hebben. Ook zijn er bepaalde nieuwe omgangsnormen die voor een deel mogen blijven volgens de respondenten. De drie zoenen en de knuffel bij een begroeting worden namelijk niet gemist.
Opvallend veel meer aandacht voor klimaat en milieu
De verhoogde aandacht voor milieu en klimaat vinden Groningers een positieve verandering. Dit is ook terug te zien in een andere uitkomst van het onderzoek. 1 op de 5 Groningers die veel meer hebben kunnen sparen in coronatijd willen het spaargeld namelijk investeren in de verduurzaming van hun woning. Dit biedt een vruchtbare basis voor beleid van overheden op dit terrein. Eén van de respondenten zegt: Het heeft duidelijk gemaakt dat zaken die “niet kunnen” zoals de auto laten staan, niet reizen, niet vliegen, thuiswerken en dergelijke wél kunnen als de maatschappij het maar echt wil. Dit is voor de klimaatcrisis een belangrijke les.