CDA wil samenwerking tussen bedrijfsleven en nieuwe onderwijscampus

Appingedam – Afgelopen vrijdag brachten de politici van het CDA Eemsdelta en CDA Tweede Kamerlid Anne Kuik een bezoek aan het Eemsdeltacollege (Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum) en jongerencentrum Jimmy’s in Appingedam. Ze werden bijgepraat over de plannen voor de nieuwe onderwijscampus en gingen met jongeren in gesprek om te horen hoe zij hun toekomst zien in de gemeente Eemsdelta.

Vooral werkgelegenheid zal de komende jaren een belangrijk onderwerp blijven om jongeren aan onze regio te binden. Het CDA wil dat de nieuwe onderwijscampus een belangrijke rol krijgt om onderwijs en bedrijfsleven bij elkaar te brengen en zo jongeren een goede kans op een baan te bieden in de nieuwe gemeente. “We willen dat de jeugd een positieve toekomst tegemoet gaat in de gemeente Eemsdelta en daar kan de nieuwe onderwijscampus een grote rol in spelen, samen met het bedrijfsleven kunnen we de impact van de combinatie onderwijs en werk zo groot mogelijk maken”, aldus CDA-lijsttrekker Pier Prins.

Kuik heeft net twee pittige dagen in de Tweede Kamer achter de rug, want tijdens de algemene beschouwingen ben je als volksvertegenwoordiger de hele dag in touw. Toch is CDA Tweede Kamerlid Anne Kuik op vrijdagochtend al vroeg in Appingedam te vinden. Samen met een groepje politici van het CDA Eemsdelta bezoekt ze daar het Eemsdeltacollege. In de mediatheek van de school, op gepaste afstand van elkaar, worden de politici daar uitgebreid bijgepraat over de ambitieuze nieuwe onderwijscampus dat op de grens van Appingedam en Delfzijl wordt gebouwd.

Projectleider van de nieuwe campus, Klaas Reinders heeft de delegatie vertelt over de inrichting van het terrein en de mogelijkheden die de nieuwe onderwijscampus gaat bieden. Van sporthallen die buiten schooluren ook door inwoners van de gemeente gebruikt kunnen worden, tot de slimme ideeën om de school zo energiezuinig en duurzaam mogelijk te bouwen. De nieuwe onderwijscampus biedt straks een geweldige plek om te leren, voor bijna 1.900 leerlingen. Om te zorgen dat leerlingen zich thuis voelen op zo’n grote school, worden ze betrokken bij de plannen om de gebouwen zo in te richten, dat ze een eigen en vertrouwde plek krijgen op hun nieuwe school. Het onderwijs in de gemeente Eemsdelta biedt straks allerlei mogelijkheden om je als jongere te ontwikkelen, van theoretisch onderwijs tot praktijkgerichte opleidingen.

Na het bezoek aan het Eemsdelta college, verzamelt de groep politici zich in het centrum van Appingedam. Bij de ingang van het ontmoetingscentrum Kabzëel staat een aantal jongeren al gespannen te wachten. Normaal zijn deze jongeren te vinden bij Jimmy’s, een ontmoetingsplek voor jongeren die talenten willen ontwikkelen en vol met ideeën zitten. Soms hebben ze daar hulp bij nodig, of willen ze graag praten over onderwerpen waar ze mee zitten. Jimmy’s biedt ze daar ondersteuning bij, echt een plek waar de jeugd uit Appingedam, Delfzijl en Loppersum op een veilige plek aan zichzelf kan werken.

Om afstand tot elkaar te kunnen houden, vond het gesprek met de jongeren plaats in ontmoetingscentrum Kabzëel, vlak naast Jimmy’s. In een hele grote kring, vraagt Anne Kuik hoe de jongeren hun toekomst zien in de gemeente Eemsdelta. Anne is benieuwd wat ze in het dagelijks leven doen, maar vooral hoe ze hun eigen toekomst zien. Sommige jongeren gaan nog naar school, of zijn bezig met het vinden van werk. Vooral dat laatste is soms best een uitdaging. De jongeren vinden het moeilijk om na hun opleiding een passende baan te vinden in deze regio. Als er wordt gesproken over hun toekomst, is dat dan ook een belangrijke reden om te overwegen om deze regio te verlaten. “Ik vind het leuk om hier te wonen, heb hier mijn familie en vrienden en Appingedam heeft leuke plekken om uit te gaan, maar als ik hier geen baan kan vinden, ga ik toch weg”.

De stelligheid van deze uitspraak van een van onze jongeren komt uitgebreid ter sprake als de politici samen met Anne Kuik terugkijken op het werkbezoek. Hoewel het een interessant en leerzaam bezoek was, ligt er ook een duidelijke uitdaging.

De nieuwe onderwijscampus biedt een geweldige kans om inwoners, bedrijven, organisaties en evenementen bij elkaar te brengen. Maar om jongeren hier te houden, moeten we ze toekomstperspectief bieden. Het onderwijs dat hier wordt gegeven, bijvoorbeeld praktijkgerichte mbo-opleidingen, moet de mogelijkheid bieden om na de opleiding ook in de gemeente Eemsdelta te kunnen werken. “Dat vraagt om een goede gesprekken over samenwerking tussen het onderwijs, het projectteam onderwijscampus en ondernemers en bedrijfsleven”, aldus Pier Prins. “De plannen voor de onderwijscampus zijn ambitieus en bieden nog veel ruimte voor initiatieven, als ondernemers of bedrijven ideeën hebben om samen te werken met de onderwijscampus om activiteiten te ontplooien die bijdragen aan toekomstig werk voor onze jeugd, dan juicht het CDA dit absoluut toe! Op die manier kan de nieuwe onderwijscampus geweldige impact maken op onze regio”.       

Back to top button