Boek vertelt over de laag van betekenis van de Oostpolder bij Oudeschip

Oudeschip – Op vrijdag 25 november werd het boek Heden, Verleden en Toekomst Oostpolder door gedeputeerde Mirjam Wulfse van de provincie Groningen uitgereikt aan de inwoners van Oudeschip. Dit gebeurde tijdens de boekpresentatie in het dorpshuis Diggelschip in Oudeschip.

Voor deze boekpresentatie waren alle omwonenden en ondernemers van de Oostpolder uitgenodigd. Het boek is geen doel op zich geweest, maar een gevolg van cultuurhistorisch onderzoek. Onderzoek dat nodig is in het openplanproces voor de voorgenomen gebiedsontwikkeling Oostpolder. Met het doen van het onderzoek kwamen vele verrassende en boeiende verhalen naar voren.  Deze verhalen openbaren een laag van betekenis in dit gebied. Een laag van betekenis die een plek krijgt in de planvorming van de Oostpolder. 

Met de gebiedsontwikkeling Oostpolder wordt rekening gehouden met en uiting gegeven aan de cultuurhistorische waarden van dit gebied. Dit komt tot uiting in de landschapsontwikkeling en de ontwerpeisen die mogelijke exploitanten gaan meekrijgen. Maar ook toekomstige recreatieve ontwikkelingen kunnen inspiratie halen uit dit cultuurhistorisch onderzoek. 

Interviews
Extra aandacht tijdens de boekpresentatie ging uit naar de mensen die meegewerkt hebben aan interviews die in het boek zijn opgenomen. Zij kregen het eerste exemplaar uitgereikt. De interviews laten zien hoe deze bewoners tegen de voorgenomen ontwikkeling aankijken. De standpunten zijn divers en lopen uiteen van niets mee te maken willen hebben tot meedenken over oplossingen die de omgeving ten goede komen. 

Daarnaast was journalist en schrijver Ineke Noordhoff als spreker te gast met het onderwerp Van wie is het landschap? Is het landschap van de bewoners, van bedrijven, boeren of bestuurders?

Omgeving als uitgangspunt
In de ambities die de overheden hebben uitgesproken voor deze gebiedsontwikkeling is de omgeving van de Oostpolder als uitgangspunt genomen. Het beoogde bedrijventerrein moet uniek in zijn soort worden en een voorbeeld voor toekomstige bedrijventerreinen.  Dit betekent dat er gezocht wordt naar een goede balans tussen de lusten en de lasten voor de omgeving. Dit komt tot uiting door onder andere hoge eisen te stellen aan de ruimtelijke kwaliteit en zorg hebben voor de leefbaarheid in het gebied.

Het boek ‘Heden, verleden en toekomst Oostpolder’ is in opdracht van de provincie Groningen en de gemeente Het Hogeland gemaakt en is in beperkte oplage gedrukt. Het wordt niet uitgegeven voor de markt. Het digital exemplaar kunt u lezen op www.hetdigitalediggelschip.nl waar ook andere informatie over de gebiedsontwikkeling Oostpolder te vinden is.

Gebiedsontwikkeling Oostpolder
De ontwikkeling van de Oostpolder is voor Groningen en de Groningers belangrijk. Deze uitbreiding zorgt voor kwalitatieve werkgelegenheid. Bedrijven waar de gebiedsontwikkeling zich richt zijn bedrijven uit de sectoren waterstof, batterijen, datacenters, windenergie, automotive en nieuwe, innovatieve sectoren.

Dit brengt werkgelegenheid, voor hoog en lager geschoolde mensen. Ook levert het tijdelijke werkgelegenheid op, bijvoorbeeld tijdens de bouw van de bedrijfspanden. En ook afgeleide werkgelegenheid, in toeleverende bedrijven en diensten.  Werkgelegenheid zorgt voor behoud en versterking van de leefbaarheid in de dorpen. Er is een verwachte toename van het aantal inwoners en dat komt ten goede aan de leefbaarheid van dorpen. Want meer inwoners, is behoud van scholen, winkels, kerken en horeca. Ook zal de vraag naar woningen toenemen.

De Oostpolder biedt ook kansen om het duurzame stopcontact van Nederland te worden. De gaswinning moet afgebouwd en de productie van schone energie voortgezet. Groningen is van oudsher dé energieprovincie van Nederland en deze ontwikkeling draagt bij aan behoud van deze functie en rol voor Groningen. Want Nederland is klaar voor schone en duurzame energie.

Back to top button