Delfzijl – Vandaag, 4 mei, hebben we alle Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Dit gebeurde bij de oorlogsmonumenten in Bierum, Borgsweer, Delfzijl, Holwierde, Spijk, Wagenborgen en Woldendorp. In verband met de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus vonden de herdenkingen dit jaar zonder publiek en in klein comité plaats.
Herdenking Delfzijl Centrum
De herdenking in het centrum van Delfzijl was via een livestream op de Facebookpagina van de gemeente Delfzijl te volgen. Om 19.45 uur startte de livestream met een film waarin burgemeester Gerard Beukema, voorzitter van de Werkgroep 4 mei Delfzijl centrum Bouko Sanders en werkgroeplid Elex Kappen bloemen leggen bij alle monumenten die onderdeel zijn de stille tocht, die dit jaar geen doorgang vond. Bij het nieuwe monument ter nagedachtenis van de vermoorde Joodse inwoners werden stenen gelegd. Daarna ging het beeld live over naar het gemeentehuis in Delfzijl. Na Signaal Taptoe, was iedereen twee minuten stil. Hierna sprak burgemeester Gerard Beukema iedereen thuis toe.
Burgemeester Gerard Beukema tijdens zijn toespraak: “Nu wij vandaag, de slachtoffers van de oorlog herdenken, moeten we vaststellen dat er onder ons nog maar weinig mensen zijn die zich de slachtoffers persoonlijk zullen herinneren. Pas twee maanden geleden hebben we de namen van 126 vermoorde joden uit onze gemeenschap met een passend en indrukwekkend monument in onze herinnering teruggeroepen. Hoe langer de Tweede Wereldoorlog achter ons ligt, hoe meer de herinneringen vervagen en wij namen, gezichten en gebeurtenissen zullen vergeten. Daarom is het zo belangrijk om de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog op te tekenen nu het nog kan. Vandaag kunnen wij door de coronacrisis niet samen komen om met elkaar alle mensen te herdenken die zijn omgekomen bij de strijd voor vrede en vrijheid. Dat doen we nu thuis. En dat maakt de stilte buiten nog indrukwekkender. Laten wij onze vrijheid en vrede koesteren. Die kunnen alleen bestaan als we onze solidariteit hoog houden, hoe verschillend we ook zijn. Dat is de belangrijke les die het verleden ons leert voor de toekomst.”
Vervolgens legden zowel burgemeester Gerard Beukema, als de werkgroep 4 mei Delfzijl Centrum een krans. Hierna werd de herdenking door Gerard Beukema afgesloten en eindigde ook de livestream.
Ook herdenking in de dorpen
Ook in Bierum, Borgsweer, Holwierde, Spijk, Wagenborgen en Woldendorp is door de verschillende werkgroepen bij de monumenten herdacht. Dit gebeurde met twee minuten stilte, waarna een krans of een bloemstuk werd gelegd.
Geen Bevrijdingsfeest op 5 mei in Farmsum, wel oproep om fakkel te branden
Traditiegetrouw is op 5 mei het Bevrijdingsfeest in Farmsum. In verband met de maatregelen vindt dit jaar het Bevrijdingsfeest niet plaats. De werkgroep 5 mei Farmsum en burgemeester Gerard Beukema gaan in klein comité wel de vlag in Farmsum hijsen en het bevrijdingsvuur ontsteken. De ontsteking van het bevrijdingsvuur vindt om 10.30 uur bij zorgcentrum Vliethoven. Ook hier mag geen publiek bij aanwezig zijn. De werkgroep roept iedereen op om een fakkel of lantaarn tussen 10.30 en 17.00 uur te branden en zo met elkaar bij 75 jaar vrijheid stil te staan.
Foto’s van de herdenking vindt u onder de video.