Amerikaans bedrijf vestigt datacenters in de Eemshaven en Groningen

Eemshaven – QTS Realty Trust, een vooraanstaand provider van software-gedefinieerde, zeer grootschalige datacenter-oplossingen, kondigde dinsdag in het kader van haar globale groeistrategie de uitbreiding aan van haar internationale activiteit met de acquisitie van twee operationele datacenters in Eemshaven, Groningen. QTS verwierf deze twee datacenter-assets, waarvan op dit moment in totaal circa 30 bruto megawatt uitgebouwd is, uit handen van TCN SIG Telehousing B.V. voor circa $44 miljoen, met inbegrip van afsluitkosten. QTS verwacht momenteel dat er nog een kapitaalsinvestering van circa $15 miljoen nodig is om de beide faciliteiten weer op te starten. Deze bijkomende investering boven op de initiële koopprijs vertegenwoordigt een investering vooraf van circa $2 miljoen per megawatt, wat aanzienlijk lager is dan de gemiddelde bouwkosten op de Nederlandse markt.

“De datacenter-sector is in toenemende mate een globale business geworden, met name voor de hyperscale-klanten waar wij op aansturen. Met name de Europese markt heeft een aanzienlijke stijging van de vraag laten zien, waarbij 2018 een recordjaar is geweest qua absorptie op alle vier de grootste Europese markten”, aldus Chad Williams, bestuursvoorzitter en CEO van QTS. “Deze acquisitie past in onze globale uitbreidingsstrategie en biedt een platform voor toekomstige internationale groei op een ‘de-risked’ toegangspunt. De acquisitie van strategisch gelegen faciliteiten voor een concurrerende prijs is in lijn met onze algehele groeistrategie en heeft duidelijke langetermijnvoordelen voor onze klanten en aandeelhouders.”

De twee datacenter-assets zijn gelegen in de plaatsen Groningen en Eemshaven ten noordoosten van Amsterdam. Nederland is binnen Europa nog steeds een van de topmarkten voor gebruikers van datacenters vanwege de concurrerende nuts- en exploitatiekosten, de beschikbaarheid van duurzame elektriciteitsbronnen, en de nabijheid van uiteenlopende connectiviteitsmogelijkheden naar andere grote Europese markten toe.

De faciliteit in Groningen heeft momenteel een uitgebouwde capaciteit van circa 10 bruto megawatt aan vermogen en 4200 m2 aan datacenter-ruimte met verhoogde vloer. Het datacenter in Groningen is grotendeels gestabiliseerd, met circa 20 huurders voor colocatie, en een gewogen gemiddelde van circa 3,5 jaar resterende huur. De faciliteit is een van de best aangesloten datacenters op de Nederlandse markt, met meer dan 10 netwerk providers en internet exchanges aanwezig op de locatie, waaronder NL-IX en Eurofiber.

De faciliteit Eemshaven, die momenteel leegstaat, is oorspronkelijk aangelegd om één enkele hyperscale-huurder te accommoderen, en heeft een uitgebouwde capaciteit van circa 20 bruto megawatt aan vermogen en 10.500 m2 aan datacenter-ruimte met verhoogde vloer. De faciliteit is strategisch gelegen naast diverse datacenter-toepassingen in eigendom van hyperscale-klanten, waaronder een datacenter-campus van meer dan 500 megawatt die in gebruik is bij een van de grootste hyperscale cloud providers ter wereld. Voorts bevindt de faciliteit zich zeer dicht bij de landingspunten van diverse transatlantische glasvezelkabels die toegang geven tot diverse markten in Europa en Noord-Amerika. QTS verwacht in de eerstkomende kwartalen incrementele investeringen te doen voor de herstart van de faciliteit om het datacenter in de Eemshaven vervolgens eind 2019 te kunnen positioneren met verkoopbare capaciteit. QTS verwacht dat de faciliteit in de Eemshaven haar lopende groei-initiatieven op de hyperscalemarkt zal ondersteunen; er worden reeds voorlopige gesprekken gevoerd met diverse potentiële anchor tenants.

 “Wij heten QTS van harte welkom in de regio Noord-Nederland”, aldus Robert van Tuinen, Manager Strategy & Business Development – Groningen Seaports NV. “Groningen Seaports NV exploiteert de Eemshaven, waar sprake is van een aanzienlijke toename in de belangstelling alsmede activiteiten van globale providers van hyperscale-datacenters die gebruik willen maken van het aanwezige dichte onderzeese glasvezelnetwerk dat mogelijkheden biedt voor connectiviteit met de omliggende Europese markten. QTS heeft in de Verenigde Staten een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd; wij zien ernaar uit haar verdere uitbreiding te ondersteunen in het kader van de doorlopende groei van de datacenter-markten in de Eemshaven en in Groningen.”

In combinatie met de acquisitie van de twee datacenters is QTS ook een partnerschap aangegaan met Zentrys Group B.V. (“Zentrys”), een in Nederland gevestigd datacenterbedrijf dat de afgelopen vijf jaar de dagelijkse bedrijfsvoering van de faciliteiten in Groningen en de Eemshaven voor haar rekening heeft genomen. Zentrys zal ter plaatse datacenter-operations, onderhoud en customer support blijven leveren voor de beide overgenomen faciliteiten.

Verder is QTS een afzonderlijke partnerschap aangegaan met Eurofiber, een vooraanstaande internationale leverancier van glasvezelinfrastructuur, die lokale sales- en marketingsupport zal leveren naast een solide connectiviteit op de glasvezel. Via haar partnerschapsovereenkomst zal QTS aan haar klanten toegang kunnen bieden tot het innovatieve DCspine-platform van Eurofiber voor on-demand cloud- en datacenter-netwerkdiensten wat zorgt voor connectiviteit tussen de Nederlandse datacenters van QTS, de omliggende Europese markten en de landingspunten van onderzeese kabels in de Eemshaven.

QTS verwacht dat deze partnerschappen haar Europese marktpenetratie zal versnellen en tegelijk het uitvoeringsrisico op deze nieuwe markt zal verminderen met behoud van een hoog niveau van customer support.

Financiële impact
Als gevolg van de lage basis-acquisitieprijs ten opzichte van de vermogenscapaciteit in de faciliteit Eemshaven, in combinatie met de gecontracteerde opbrengsten op de locatie Groningen, verwacht QTS dat deze transactie break-even zal zijn in haar OFFO per aandeel voor 2019. Het Bedrijf houdt rekening met een aanzienlijke potentiële groei van de OFFO per aandeel door toekomstige incrementele leasing, met name in de faciliteit Eemshaven, waar een aanzienlijke vermogenscapaciteit reeds volledig uitgebouwd en beschikbaar is. QTS heeft de twee datacenters aangekocht met een combinatie van zowel contante middelen als haar bestaande doorlopende kredietfaciliteit. De verkregen faciliteiten zullen naar verwachting circa $3 miljoen aan periodieke inkomsten op jaarbasis opleveren en circa $1 miljoen aan gecorrigeerde EBITDA bij sluiting. De transactie werd op 23 april gesloten en is verwerkt in de financiële informatie van QTS voor 2019, die daartoe bijgewerkt is voor publicatie van de bedrijfsresultaten van QTS over het eerste kwartaal van 2019.

Back to top button