Acht inwoners van de gemeente Eemsdelta gedecoreerd tijdens lintjesregen in de Nicolaïkerk

Appingedam – Acht inwoners van de gemeente Eemsdelta zijn vanmorgen gedecoreerd met een Koninklijke Onderscheiding. Burgemeester Ben Visser reikte in de Nicolaïkerk in Appingedam zeven onderscheidingen uit, de achtste wordt op een later moment uitgereikt vanwege een verblijf in het buitenland. Alle gedecoreerden hebben een lange staat van dienst, als het gaat om vrijwilligerswerk en hun bijdrage aan de maatschappij. Eén van de gedecoreerden is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De andere zeven ontvangen de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Bultema-Haveman is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau
Mevrouw Bultema-Haveman is vanaf 1976 een betrokken vrijwilligster binnen verschillende organisaties in de gemeente Eemsdelta. Van 1976 tot 2001 was zij vrijwilliger bij het Rode Kruis, afdeling Appingedam en omgeving. Daarnaast is mevrouw vanaf 1976 vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Appingedam en vervult zij verschillende functies. Ook zet zij zich vanaf 1992 in voor de bewoners van Woonzorgcentrum Damsterheerd. Vanaf 1996 is zij vrijwilliger bij de zorginstelling De Zijlen, locatie Knie en Co te Appingedam. Mevrouw staat bekend als een zeer betrouwbare vrijwilligster die altijd oproepbaar is.

De heer Dalman is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer Dalman is sinds 1984 onafgebroken verbonden geweest als trainer, begeleider, coördinator van voorheen v.v. Appingedam en v.v. de Pelikanen en sinds 2017 aan de fusie vereniging DVC Appingedam. De heer Dalman geeft op dit moment training aan de jeugd onder tien jaar en traint ook het team dames van 35 jaar en ouder. In het verleden heeft de heer Dalman bijna alle elftallen wel getraind, variërend van de jongste jeugd t/m de senioren, zowel de heren- als damesteams. Meneer Dalman is ontzettend positief en straalt dit ook uit naar zijn omgeving. Nog voor het fusieproces tussen v.v. Appingedam en v.v. de Pelikanen feitelijk gestart was, vervulde de heer Dalman de rol van bruggenbouwer.

Professor M. Hadders-Algra is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.
Professor Dr. Hadders-Algra was haar studeren werkzaam op de afdeling ontwikkelingsneurologier van het University Medical Center Groningen (UMCG); waar ze promoveerde in 1987. Nadien werd zij hier assistent professor en in 2002 hoogleraar ontwikkelingsneurologie.

Mevrouw heeft met haar wetenschappelijk onderzoek een grote bijdrage geleverd aan de kennis en de verbetering van de zorg voor het ontwikkelende kind (met en zonder beperkingen), nationaal en internationaal. Zij heeft vele studenten medisch, maar ook vanuit de psychologie, biologie, bewegingswetenschappen, fysiotherapie, ergotherapie begeleid. Dit deed zij met veel toewijding. Ze is een inspiratiebron voor velen.

Het onderzoek van prof. Dr. Hadders omvat onder meer de volgende thema’s;

• Vroege opsporing van kinderen met een hoog risico op ontwikkelingsproblemen
• Vroege behandeling voor baby’s en kinderen met motorische problemen.
• Ontwikkeling van houdingsregulatie bij kinderen met/zonder motorische problemen.
• Effect van voeding tijdens de zwangerschap op de ontwikkeling van kinderen.
• Ontwikkelen van meetinstrumenten voor het in kaart brengen en vervolgen van de neurologische en motorische ontwikkeling van jonge kinderen.

Het onderzoek van professor Hadders heeft nationaal en internationaal veel impact gehad: zij heeft ruim 300 publicaties op haar naam staan, meerdere handboeken geschreven voor een internationaal en nationaal publiek is veel gevraagd op congressen en voor het geven van cursussen over de hele wereld.

Daarnaast heeft ze zich van 2000 tot 2009 vrijwillig ingezet als secretaris van de The European Academy of Childhood Disability (EACD), periode 2002-2008 als voorzitter van de kerkenraad van de Hervormde Kerk in Appingedam en van 2008 tot 2014 als bestuurslid van de Stichting Vrienden van Lyndensteyn (Revalidatiecentrum Friesland). Ook was professor Hadders-Algra vanaf 2009 coördinator en redactielid van het boek Kinderrevalidatie, een uitgave van de Stichting Boek Kinderrevalidatie, vanaf 2015 vrijwilligster bij de Protestantse gemeente Appingedam, vanaf 2019 vrijwilliger bij de ASWA-Welzijn te Appingedam en is zij Member of the Editorial Board/Committee of ‘Acta Paediatrica’, ‘Infant Behavior and Development’.

Op het moment van uitreiken verblijft mevrouw in het buitenland en kan daarom niet fysiek aanwezig zijn. Tijdens de uitreikingen in de Nicolaïkerk heeft burgemeester Ben Visser mevrouw telefonisch op de hoogte gesteld. Op een later moment zal de uitreiking van professor Hadders-Algra fysiek plaatsvinden.

De heer Krist is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vanaf 1981 tot op heden heeft meneer Krist zich bijzonder ingezet als vrijwilliger in diverse organisaties, waaronder de voetbalverenging NEC Delfzijl en de Protestantse Gemeente Delfzijl. Actief bezig zijn met de jeugd heeft steeds zijn bijzondere interesse gehad ook bij het uitoefenen van zijn beroep als politieagent. Onlangs is de heer Krist met pensioen gegaan.

De heer Krist heeft verschillende vrijwillige functies vervuld binnen voetbalvereniging NEC als leider/trainer en voorzitter van de jeugdcommissie. Binnen de Protestantse Gemeente Delfzijl heeft hij zich voornamelijk ingezet als leidinggevende aan clubs en catechesatielessen voor de jeugd, als jeugdouderling en bij het organiseren van jeugdkampen. Hij blijft zich inzetten als voorzitter van de accommodatiecommissie en als adviseur bij het aanpakken van ongeregeldheden rondom het Sportpark Centrum van voetbalvereniging NEC.

Daarnaast is hij vanaf 2016 aan zijn tweede ambtstermijn begonnen als secretaris van het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Delfzijl en is hij in 2020 ook toegetreden tot de tuincommissie van de kerk.

De heer Luit is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
De heer Luit is sinds 1975 vrijwilliger bij de Veluwse Stoomtrein Maatschappij te Beekbergen. Hij helpt met de administratie en financiële werkzaamheden, en komt vanuit zijn woonplaats om te helpen bij evenementen. Daarnaast is meneer sinds 1980 onafgebroken verbonden als voorzitter van de Commissie Hemony Beiaard Middelstum, die opereert onder de Stichting Oude Groninger Kerken. De commissie zorgt voor het eeuwenoude Hemony carillon van unieke kwaliteit.

Door de grote inzet van meneer Luit is het waardevolle carillon behouden voor het dorp Middelstum. Ook geeft hij gastlessen aan basisscholen, organiseert concerten, rondleidingen om zo de jeugd bewust te maken van het unieke karakter van het carillon. Onder zijn leiding zijn er in de loop der jaren verschillende restauraties uitgevoerd aan het monument; het klavier is vernieuwd, de klokken zijn opnieuw opgehangen in de roten, het uurwerk en de speeltrommel zijn vervangen.

Mevrouw De Vries-Beers is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Mevrouw de Vries zet zich al vanaf 1969 in voor de kerk en samenleving. Mevrouw is vrijwilliger bij en bestuurslid van de Rooms-Katholieke Liudger fusieparochie Noord Groningen. Voor het Bisdom Groningen-Leeuwarden heeft zij zich jarenlang ingezet voor de ‘Werkgroep Verliesverwerking’. Van 2008 tot 2014 is mevrouw penningmeester van het Katholieke Vrouwengilde geweest en vanaf 2015 is ze lid van de Muziekvereniging ‘Prins Bernhard’ en vervulde bij de vereniging een bestuursfunctie en was penningmeester. In 2014 werd mevrouw De Vries-Beers pleegmoeder van haar kleindochter. Mevrouw staat ondanks haar leeftijd van 74 jaar nog altijd voor andere mensen klaar.

Mevrouw Wildeman-Olthof is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Eka Wildeman-Olthof runt in november dit jaar 50 jaar haar buurtsuper in Meedhuizen. Deze winkel is meer dan alleen een buurtsuper. Ze wijkt af van reguliere openingstijden en is altijd bereid om voor iedereen klaar te staan. Mevrouw heeft al tien jaar de pensioengerechtigde leeftijd behaald, maar denkt nog niet aan stoppen. De buurtsuper van Eka is een begrip in het dorp en de omgeving.

Naast het runnen van de winkel is mevrouw Wildeman-Olthof sinds 1981 actief voor de voetbalvereniging Meedhuizen. Ze wast alle tenues na afloop van de voetbalwedstrijden en ze zorgt dat voorafgaand aan elke wedstrijd alles weer klaar ligt. Regelmatig verzorgt ze ook de bardienst in het clubgebouw. Vanaf 2010 is mevrouw ook actief bij de dorpsdraaimolen van Meedhuizen, zowel vooraf bij de opbouw als bij het draaien van de molen.

Verder is ze onmisbaar als vrijwilliger voor de Stichting Dorpsherberg Lanting. Dorpsherberg Lanting is een van de horecagelegenheden midden in het dorp die, naast één vaste kracht, volledig wordt gerund door vrijwilligers.

Mevrouw De Winter-Zijlstra is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Mevrouw De Winter is al bijna 30 jaar lang de drijvende kracht achter de Stichting Oranje Organisatie Middelstum (SOOM) die voor koningsdagen een feestelijke invulling organiseren. Vanaf 1993 tot heden is mevrouw voorzitter van het 4 en 5 mei-comité en organiseert op 4 mei de herdenking op Concordiaplein in Middelstum. Daarnaast is mevrouw van 1995 tot 2012 secretaris geweest van de huurdervereniging ‘De Huurder’ en vanaf 2008 is zij bestuurslid en vrijwilliger bij de Zwemvereniging Aqua Bedum.

De gedecoreerden met burgemeester Ben Visser van de gemeente Eemsdelta
[gallery_bank source_type=”gallery” id=”3046″ layout_type=”thumbnail_layout” alignment=”left” lightbox_type=”nivo_lightbox” order_images_by=”sort_asc” sort_images_by=”sort_order” gallery_title=”hide” gallery_description=”hide” thumbnail_title=”hide” thumbnail_description=”hide” filters=”disable” lazy_load=”disable” search_box=”disable” order_by=”disable” columns=”4″ page_navigation=”disable” animation_effects=”none” special_effects=”none”][/gallery_bank]

Back to top button