Nederland – Als ondernemer ben je verplicht om zakelijke kilometers goed te registreren. De kosten daarvoor kun je namelijk aftrekken bij het doen van de aangifte. Van tankbeurten of laadsessies kun je eveneens de kosten en de btw verrekenen. Daarbij moet het duidelijk zijn dat de ritten die je reed zakelijk zijn. Sommige bedrijfsauto’s worden incidenteel ook privé gebruikt. Op zich is dat geen probleem, maar het moet in de boekhouding duidelijk zijn welke ritten ‘voor de zaak’ zijn en welke privé. Als je een eenmanszaak hebt bijvoorbeeld, kan het goed zijn dat je maar één auto hebt.
Andere gegevens over de zakelijke auto
Als er aangifte wordt gedaan moet je ook de netto bijtelling berekenen auto 2024 voor de Belastingdienst. Deze informatie moet bij de aangifte worden vermeld. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen en daarom is het belangrijk dat je de juiste informatie invult. Deze is online te vinden aan de hand van het kenteken van de auto. In Nederland is een kenteken van een motorvoertuig gekoppeld aan de leeftijd ervan. In andere landen is een kenteken persoonlijk en dus gekoppeld aan de eigenaar en verhuist het mee naar een volgende auto of motor. Bepaalde informatie over een Nederlandse auto kun je inzien bij de RDW, zoals de dagwaarde, maar ook merk, type en kleur. Wie de eigenaar is, kun je niet nakijken, dit kan alleen de politie, de Belastingdienst en andere (overheids) instanties die deze informatie nodig hebben om hun werk te kunnen doen.
Rittenregistratie met behulp van GPS
Heb je meerdere bedrijfswagens dan kan het heel handig zijn als je snel kunt zien waar die zich bevinden. Stel je werkt met monteurs of andere technici die op locatie bij klanten werken. Als er dan een melding van een storing binnenkomt die snel moet worden opgelost dan kun je dankzij de GPS aan boord van de auto’s snel zien welke monteur het dichtst in de buurt zit of welke zijn route het snelst kan aanpassen. Zo kun je efficiënt werken en worden klanten in veel gevallen sneller geholpen. Medewerkers zullen er geen bezwaar tegen hebben dat hun werkgever kan zien waar ze zich bevinden. Ze zijn immers aan het werk en zouden niets te verbergen moeten hebben.
Laat je informeren over systemen voor rittenregistratie
Wordt de rittenregistratie nu nog handmatig bijgehouden? Dan wordt het tijd om daar verandering in te brengen. In vrachtwagens is de tachograaf al jaren verplicht. In een personenauto of busje is dit alleen in bepaalde gevallen verplicht. Maar los daarvan kun je met een digitaal rittenregistratiesysteem snel de gegevens verzamelen die je nodig hebt voor je administratie. De informatie kan desgewenst op afstand worden uitgelezen, de auto hoeft daarvoor dus niet naar de zaak te komen. Wil je meer informatie dan kun je contact opnemen met Accredis. Meer informatie is te vinden op hun website: https://www.accredis.nl/