zaterdag 31 juli 2021
19.9 C
Delfzijl

Werken aan een gezonde leefstijl in de gemeente Appingedam

spot_img

Appingedam – De gemeente Appingedam en zorgverzekeraar Menzis werken samen om inwoners te begeleiden naar een gezondere leefstijl. Inwoners met een gemeentepolis (GarantVerzorgd-verzekering van Menzis) mogen gebruikmaken van de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI).

Met dit programma krijgt de deelnemer twee jaar lang advies en intensieve begeleiding op het gebied van gezonder eten, meer bewegen en een betere kwaliteit van leven. De gemeente betaalt voor de eerste 50 deelnemers aan deze zogeheten Beweegkuur de sportactiviteiten. Ook voor de andere deelnemers wordt gezocht naar een betaalbare sportactiviteit.

Samenwerking
De gemeente Appingedam werkt met Menzis, Kinese Fysiotherapeuten, Huis voor de Sport Groningen en alle huisartsenpraktijken samen aan het programma Beweegkuur. Wethouder Annalies Usmany-Dallinga: “Ons gezondheidsbeleid richt zich op preventieve activiteiten om te voorkomen dat zorg te laat komt of dat onterecht vraag naar zwaardere zorg ontstaat. We werken samen met een groot aantal partners. Daarmee dragen we bij aan het terugdringen van zorgkosten. Ik ben erg blij met deze nieuwe samenwerking. Het programma Beweegkuur past uitstekend binnen ons gezondheidsbeleid. Ik hoop dat het voor de doelgroep een stimulans is om te werken aan een gezonde leefstijl.”

Urgentie
“Samenwerking rondom de bevordering van een gezonde leefstijl om de oplopende zorgkosten te beperken is urgenter dan ooit. Inzet op preventie en leefstijlgeneeskunde is de sleutel tot betaalbare en toegankelijke zorg in de toekomst”, zegt Suzanne Oostvogels regiomanager zorg van Menzis. Ongeveer 25% van de zorgkosten in Nederland worden veroorzaakt door ziekten die deels door een gezondere leefstijl zijn te keren of te voorkomen.

Het aanbod
Het programma bestaat uit het aanleren van nieuwe eetgewoontes onder begeleiding van een leefstijlcoach met ondersteuning van een diëtist en fysiotherapeut. Na de intake met de leefstijlcoach gaan de deelnemers in groepen sporten om hun conditie te verbeteren en om kennis te maken met verschillende sport- en beweegactiviteiten. De focus ligt onder andere op bewustwording zodat de nieuwe leefstijl vol te houden is op langere termijn.

Doorverwijzing van huisarts
Inwoners uit de gemeente met een GarantVerzorgd-verzekering van Menzis hebben een brief van Menzis gekregen. Ze kunnen zich met deze brief melden bij hun huisarts, en die zorgt voor de doorverwijzing naar de leefstijlcoach. Huisarts en medisch manager Gezondheidscentrum Overdiep, Roland Riemersma is blij met het initiatief: “Het is mooi dat door deze samenwerking de motivatie van de patiënt om aan zijn gezondheid te werken beloond wordt en dat niet het inkomen de beperkende factor is.”

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,266VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
TuinTuin
DierDier
KlussenKlussen
AutoAuto
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Mode 2021Mode 2021

Populaire berichten