Termunten – 80 jaar vrijheid: twee Groningse dorpen, twee groepen jongeren en twee theatervoorstellingen, met één doel en een gezamenlijk perspectief. De voorstellingen vinden plaats op 4 en 5 mei 2025 op de prachtige locaties het Asingapark in Middelstum en de Kerk Termunten.
Onder de vlag van Theater na de Dam en in het kader van 80 jaar vrijheid werken in zowel Middelstum en Termunten twee groepen jongeren samen met theatermakers aan een mooie en bijzondere theatervoorstelling over de Tweede Wereldoorlog en nu. In Middelstum is dat theatermaker Marijke Meems en Termunten zijn dat theatermakers Sarah van der Meere en Afra Rijkhoff.
De jongeren verdiepen zich samen met de theatermakers in de lokale geschiedenis en voeren gesprekken met ooggetuigen en nabestaanden. Door deze (ongehoorde) verhalen door theater te vertellen verbinden de jongeren zich met onze geschiedenis.
Voorstelling Middelstum ‘ECHO’S VAN HET VERLEDEN’
In de voorstelling van Marijke Meems zitten drie verhaallijnen, 3 echo’s! “Als de jongeren klaarstaan voor de openingsdans en ik zeg: armen naast je lijf en blik op oneindig, dan gaat er een knop om. Ik weet niet waar ze het vandaan halen, maar onbewust weten ze dit verhaal door te geven op een prachtige en intense manier. Wij staan te popelen om dit aan het publiek te laten zien”, aldus Marijke.
De voorstelling in Middelstum wordt gespeeld op maandag 5 mei om 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur in het Asingapark in Middelstum. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis!
Voorstelling Termunten ‘STILTE TUSSEN ONS’
In de voorstelling van Sarah van der Meere en Afra Rijkhoff: “We stellen vragen en laten jongeren daarover nadenken. Bijvoorbeeld: Wat zou jij doen als je toen leefde en je werd wakker en zag de kerk in puin? of Hoe kijk je tegen bepaalde actuele ontwikkelingen aan? Jongeren hebben hun eigen belevingswereld, anders dan van Afra en mij.”
De voorstelling in Termunten wordt gespeeld op woensdag 30 april om 21.00 uur en op zondag 4 mei om 21.00 uur in de Kerk in Termunten. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis!
Theater na de Dam
De jongerenproducties van Theater na de Dam zijn belangrijk voor het voortleven van de waarde van het herdenken van de Tweede Wereldoorlog. Theater is een goede vorm om in alle veiligheid vragen en gedachten over onze geschiedenis te onderzoeken.
De organisatie komt tot stand door een samenwerking tussen Stichting IVAK en Stichting Podium en is onderdeel van het landelijke Theater na de Dam Jong.