fbpx
26.5 C
Delfzijl
zaterdag 15 augustus 2020
Home 112-nieuws Vijf aanhoudingen vanwege betrokkenheid bij stelselmatige faillissementsfraude

Vijf aanhoudingen vanwege betrokkenheid bij stelselmatige faillissementsfraude

Appingedam – De FIOD heeft vandaag twee mannen en twee vrouwen aangehouden voor betrokkenheid bij stelselmatige faillissementsfraude. Het gaat om een 46-jarige vrouw uit gemeente Heerenveen, een 54-jarige vrouw uit gemeente Appingedam, een 54-jarige man uit Noordenveld en een 71-jarige man uit gemeente Opsterland. Afgelopen vrijdag hield de FIOD al een 55-jarige bouwondernemer uit de gemeente Leeuwarden aan. Hij is vandaag door de rechter-commissaris in Zwolle in bewaring gesteld voor 14 dagen.

Tekort in boedel circa 2.500.000 euro
De verdachten waren betrokken bij meerdere faillissementen waarin vermoedelijk faillissementsfraude zou zijn gepleegd. Het gaat dan om het niet verstrekken van (volledige) informatie aan de curator en vermoedelijke onttrekkingen aan de boedel. Het tekort in de boedel van de faillissementen die onderwerp van onderzoek zijn, is circa 2,5 miljoen euro.

Vermoedelijke werkwijze verdachten
Het onderzoek richt zich op een serie van drie opeenvolgende faillissementen waarin steeds hetzelfde bouwproject een rol speelt. Het gaat om de bouw van een complex appartementen en bijbehorende garages in Assen. Het eerste bedrijf begon aan de bouw van het complex. Het bedrijf factureerde daarvoor aan de opdrachtgever van de bouw en die betaalde ook. Het vermoeden is dat het bedrijf na enkele maanden de facturen niet meer verstuurde. Een nieuw bedrijf deed dat, terwijl het eerste bedrijf nog steeds aan het bouwen was. Doordat het eerste bedrijf wel kosten maakte voor de bouw, maar geen inkomsten meer had doordat de opdrachtgever nu betaalde aan het nieuwe bedrijf, is een faillissement van het eerste bedrijf onvermijdelijk geworden. Dat faillissement volgt dan ook, de schuldeisers hadden het nakijken. Opvallend is dat hetzelfde vervolgens nog twee keer gebeurde met steeds weer nieuwe bedrijven.

Faillissementsfraude is ernstig
Wanneer de boedel van een failliet bedrijf wordt weggesluisd, worden de schuldeisers extra benadeeld. Zonder administratie is het voor curatoren bovendien moeilijk om de belangen van schuldeisers te behartigen. Het handhaven van de ‘spelregels’ bij het afwikkelen van een faillissement is een van de pijlers voor een gezond financieel economisch stelsel. Faillissementsfraude is een maatschappelijk probleem en kost de hele maatschappij veel geld. Faillissementsfraude ondermijnt het vertrouwen in het handelsverkeer, verstoort de concurrentieverhoudingen en brengt de maatschappij schade toe. Om te zorgen dat burgers en bedrijven vertrouwen kunnen hebben in het handelsverkeer is de aanpak van faillissementsfraude van groot belang.

Misdaad mag niet lonen
De FIOD doorzocht vrijdag zes woningen in de gemeenten Leeuwarden, Tytsjerksteradiel, Opsterland, Appingedam, Noordenveld en Heerenveen. Er is behalve beslag op administratie, ook beslag gelegd op onroerend goed, bankrekeningen, boten en auto’s. Dit omdat misdaad niet mag lonen.

loading...